ΑΘΗΝΑ
00:22
|
24.04.2024
Αιφνιδιαστική επίσκεψη εν μέσω πιέσεων από τους Ταλιμπάν για την τήρηση της προθεσμίας απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προσγειώθηκε στο Αφγανιστάν την Κυριακή (21/03) και μίλησε με στρατεύματα κατά τη διάρκεια ενός αιφνιδιαστικού ταξιδιού, με φόντο τις πιέσεις των Ταλιμπάν για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την 1η Μαΐου. 

Ο Λόιντ Όστιν έφτασε στην Καμπούλ από την Ινδία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός Στρατηγός ανέφερε στου δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρεται για τον “υπεύθυνο τερματισμό της σύγκρουσης”.

“Πάντα θα υπάρχουν ανησυχίες […] αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολύ ενέργεια που επικεντρώνεται στο να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ένα υπεύθυνο τέλος και μια διαπραγματευόμενη διευθέτηση του πολέμου”, σημείωσε ο υπουργός.

Ο Λόιντ Όστιν, επίσης, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή (22/03) ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στο Αφγανιστάν ήταν να “ακούσει και να μάθει” και ότι τα συμπεράσματα του ταξιδιού θα προστεθούν στην έκθεση που διενεργούν μαζί με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Όστιν έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή για την στρατηγική της νέας διοίκησης στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο οποίος μαίνεται εδώ και 20 χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στο παρελθόν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μέχρι την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, εάν οι Ταλιμπάν μπορούσαν να υποσχεθούν ότι θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση στην αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο ABC News την Τρίτη (16/03) ότι η τήρηση της προθεσμίας που έχει υπογραφεί από τον Τραμπ θα είναι “δύσκολη” και πρότεινε την παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και μετά τον Μάιο.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δια στόματος του Suhail Shaheen, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, τόνισαν ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι είδους θα είναι αυτές οι συνέπειες.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα