ΑΘΗΝΑ
02:34
|
27.04.2024
Σειρά κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά ατόμων και οντοτήτων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε έντεκα άτομα και τέσσερις οντότητες που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Μαζί με την καταχώριση τεσσάρων Ρώσων νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι εν λόγω δεκαπέντε καταχωρίσεις αποτελούν μέρος της πρώτης ευρύτερης δέσμης καταχωρίσεων στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κυρώσεις σηματοδοτούν σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν την ισχυρή αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναλάβει συγκεκριμένη δράση κατά των υπευθύνων για παραβιάσεις και καταπατήσεις.

Στις παραβιάσεις που αποτελούν σήμερα στόχο περιλαμβάνονται μεγάλης κλίμακας αυθαίρετες κρατήσεις, ιδίως Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ στην Κίνα, καταστολή στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, εκτελέσεις χωρίς δίκη και βίαιες εξαφανίσεις στη Λιβύη, βασανιστήρια και καταστολή κατά μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και πολιτικών αντιπάλων στην Τσετσενία της Ρωσίας, και βασανιστήρια, εκτελέσεις χωρίς δίκη, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες στο Νότιο Σουδάν και στην Ερυθραία.

Τα πρόσωπα και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. Επιπρόσθετα, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες στην ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι οι πρώτες κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την Κίνα από το 1989 και τα τραγικά γεγονότα της πλατείας Τιεν Αν Μεν.

Οι κυρώσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα Πεκίνο και Μόσχα από τη μία πλευρά και την Ουάσιγκτον από την άλλη βρίσκονται σε φάση ψυχροπολεμικής όξυνσης, μετά τον χαρακτηρισμό του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «δολοφόνου» από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον δημόσιο διαξιφισμό μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με το Κινέζο ομόλογό του στην Αλάσκα.

Βιρμανία: Κυρώσεις από την ΕΕ έναντι έντεκα ατόμων για το πραξικόπημα και την καταστολή

Το Συμβούλιο επέβαλε επίσης περιοριστικά μέτρα σε έντεκα άτομα υπεύθυνα για το στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021 στη Μιανμάρ, καθώς και για την επακόλουθη στρατιωτική και αστυνομική καταστολή κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Δέκα από τα έντεκα άτομα κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις ανήκουν στις ανώτατες βαθμίδες των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ (Tatmadaw), συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου διοικητή των Tatmadaw, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και του αναπληρωτή ανώτατου διοικητή, Σόι Βιν. Το ενδέκατο άτομο είναι ο νέος πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής (UEC) για τον ρόλο του στην ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 στη Μιανμάρ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις με τα ονόματα των καταχωρισμένων προσώπων και οντοτήτων έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα