ΑΘΗΝΑ
02:03
|
19.05.2024
Τέτοια καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν “μία φορά στα 50 χρόνια”, λένε οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 18.000 κάτοικοι περιοχών της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις ανατολικές ακτές της χώρας. Σύμφωνα με το BBC ποτάμια και φράγματα έχουν ήδη υπερχειλίσει γύρω από το Σίδνεϊ – πρωτεύουσα της πολιτείας – αλλά και στα νοτιοανατολικά του Κουίνσλαντ. Αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το καιρικό φαινόμενο πρωτόγνωρο, από αυτά που συμβαίνουν “μια φορά στα 50 χρόνια” και προειδοποιούν ότι οι βροχές θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα. Γι’ αυτό καλούν τους πολίτες της Αυστραλίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν με ειδικά κονδύλια όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτιά τους και τις περιοχές τους. Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία απώλεια ζωής και πρόσθεσε ότι πρόκειται “για θαύμα αν σκεφτεί κανείς τι βιώνουμε”. Ωστόσο, πολλές είναι οι καταστροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου κατοικούν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι. Πολλές από τις κοινότητες που “δοκιμάζονται από τις πλημμύρες είναι οι ίδιες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού”, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Από τις φωτιές και ξηρασία στις πλημύρες

Τα σωστικά συνεργεία κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 750 διασώσεις, όπως τον απεγκλωβισμό ατόμων από τα αυτοκίνητά τους. Μία οικογένεια, η οποία παρασύρθηκε από τα νερά, διασώθηκε με τη συνδρομή ελικοπτέρου. Όπως αναφέρει το BBC οι διασώστες έσωσαν από το πλημμυρισμένο σπίτι τους και μια οικογένεια με βρέφος στο δυτικό Σίδνεϊ. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Νιουκάσλ, βόρεια του Σίδνεϊ, έχουν ανασταλεί καθώς έχουν πλημμυρίσει οι διάδρομοι προσγείωσης/απογείωσης.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές ενώ μίνι ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή δυτικά του Σίδνεϊ το περασμένο Σάββατο.

Διάσωση βρέφους από σπίτι στο δυτικό Σίδνεϊ

Ορισμένες μεγάλες οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει στην πολιτεία, ενώ πολλά σχολεία ακύρωσαν τα μαθήματα για τη Δευτέρα. Το φράγμα του Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού στο Σίδνεϊ, υπερχείλισε χθες Σάββατο το απόγευμα και αναμένεται ότι η στάθμη των υδάτων θα φτάσει σε επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 1961 στον ποταμό Χόκσμπερι, σύμφωνα με τις αρχές.

“Υπάρχει κίνδυνος να δούμε μια από τις πιο μεγάλες πλημμύρες εδώ και πολύ καιρό”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος του Γραφείου Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Τζάστιν Ρόμπινσον. Αυτοί που βρίσκονται σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν “οφείλουν να φύγουν αμέσως”, σημείωσε ο αναπληρωτής επίτροπος των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ντιν Στόρεϊ.

Οι συνθήκες “θα εξακολουθήσουν να είναι επικίνδυνες”, σημείωσε η μετεωρολόγος Αγκάτα Ιμιέλσκα, προβλέποντας περαιτέρω βροχοπτώσεις σε επίπεδα ρεκόρ τις προσεχείς ημέρες.

Η Αυστραλία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα την πρώτη μεγάλη φάση της εκστρατείας της εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Οι πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην περιοχή του Σίδνεϊ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα