ΑΘΗΝΑ
06:26
|
25.04.2024
Σχέδια για αδιόρατα αλλά και ανώδυνα μέτρα φαίνεται πως προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση Μπορέλ που χαρακτηρίζεται "θετική" από τον Νίκο Δένδια...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει τεθεί από νωρίς το απόγευμα στις Βρυξέλλες η έκθεση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία προβλέπει μεταξύ άλλων προοδευτικά περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση υπαναχώρησης της Τουρκίας και επιστροφής της στην πολιτική των εντάσεων. Μεταξύ άλλων φέρεται πως προτείνονται αντίποινα που ξεκινούν από πρόσθετες καταχωρήσεις οντοτήτων και προσώπων έως και περιορισμούς στην οικονομία και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, τον τομέα της ενέργειας και απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το αντίτυπο που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει στην έκθεσή του ότι “το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί βασικό στοιχείο των ισχυρών διαφωνιών της Τουρκίας με την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο”. Αναφέρεται επίσης κατά πληροφορίες ότι στη διάρκεια του 2020, η ελπίδα για πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έπρεπε να τεθεί σε αναμονή μέχρι τις εκλογές της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020.

Επιπλέον, φέρεται να διαπιστώνει την “αποτυχία να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σε συνδυασμό με τις σχετικές απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας και δυσφημιστική ρητορική και επιθετικές τουρκικές παρεμβάσεις στις περισσότερες περιφερειακές συγκρούσεις, με τρόπους που συχνά έρχονταν σε αντίθεση με ευρύτερα συμφέροντα της ΕΕ”.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Από τη μεριά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία φέρεται πως κρίνεται “θετική και ισορροπημένη”επειδή, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, συμπεριλαμβάνει “πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις”.

Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: τόσο στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα, όσο και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά.

Γίνεται ακόμη αναφορά στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της ΕΕ και Κρατών Μελών της.

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική. Υπάρχει διάθεση να τονιστεί η ανάγκη μιας συνεργατικής συμπεριφοράς, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα