ΑΘΗΝΑ
18:36
|
05.07.2024
Ο Ζακαρία αλ Σάμι, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης των σιιτών ανταρτών, πέθανε χθες Κυριακή από επιπλοκές της COVID-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ζακαρία αλ Σάμι, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης των σιιτών ανταρτών Χούτι, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, πέθανε χθες Κυριακή από επιπλοκές της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο Yεμενίτες αξιωματούχους.

Ο θανών νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα.

Ο Αμπντουλαζίζ Αλ Κουμάιμ, ο υπουργός Σχεδιασμού της κυβέρνησης του κινήματος των σιιτών ανταρτών, επιβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σάμι απεβίωσε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Υεμένη παραμένει κομμένη στα δύο, με τον βορρά, συμπεριλαμβανομένης της Σανάα, να ελέγχεται από τους Χούτι, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, και τον νότο να ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας.

Το 2015, αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενεπλάκη στην εσωτερική σύγκρουση της Υεμένης, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της χώρας, Αμπντραμπού Μανσούρ Χαντί στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες της Υεμένης.

Στη χώρα γίνονται ελάχιστα τεστ και δεν ανακοινώνονται συστηματικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, λόγω του πολέμου. Ωστόσο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, αν και από τον Σεπτέμβριο και μετά είχε υποχωρήσει σε κάπου δύο την ημέρα – βάσει ανακοινώσεων των αντίπαλων κυβερνήσεων.

Πέρυσι, ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή στη χώρα όπου ήδη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, ο υποσιτισμός είναι διαδεδομένος, η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι πολύ περιορισμένη, οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, ενώ παράλληλα θερίζουν θανατηφόρες ασθένειες όπως η χολέρα και ο δάγκειος πυρετός.

Στην Υεμένη δεν έχει ποτέ κηρυχθεί επίσημα λιμός, αλλά για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί θύλακες όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 95 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη, ενόψει της διεθνούς συνάντησης δωρητών με στόχο τη στήριξη της χώρας που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Η Υεμένη αναμένεται να παραλάβει μέσα στον Μάρτιο 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω το προγράμματος COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνολικά αναμένεται να λάβει 14 εκατ. δόσεις, που αρκούν για το 23% του πληθυσμού της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Κένυα: Περικοπές και νέο δανεισμό σχεδιάζει ο Ρούτο

Ζακύνθος: 12 συλλήψεις μετά από αιματηρή συμπλοκή σε κλαμπ στο Λαγανά

ΥΠΕΞ: Καινοφανής πρακτική η έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα