ΑΘΗΝΑ
12:39
|
18.05.2024
Αναζητούν 3,85 δισεκ. δολάρια για να καλύψουν βασικές ανάγκες και να αποτρέψουν λιμό στην εμπόλεμη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για τη συγκέντρωση 3,85 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας στην εμπόλεμη Υεμένη απευθύνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκδηλωθεί λιμός σε βάρος εκατομμυρίων αμάχων που υποφέρουν εδώ και έξι χρόνια από τον καταστροφικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της θεωρώντας ότι η χώρα εμπίπτει κατά το ήμιση στη σφαίρα επιρροής του ανταγωνιστικού (για τα δικά της συμφέροντα) Ιράν.

Στην Υεμένη δεν έχει ποτέ κηρυχθεί επίσημα λιμός, αλλά για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί θύλακες όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Image

Το 2018 και το 2019, τα Ηνωμένα Έθνη απέτρεψαν τον λιμό χάρη στην έκκληση για βοήθεια που συγκέντρωσε αρκετούς πόρους. Ωστόσο, το 2020, ο Οργανισμός έλαβε μόλις τα μισά από τα 3,4 δισεκ. δολάρια που χρειαζόταν.

«Αυτό που συμβαίνει στον λαό της Υεμένης είναι αδιανόητα σκληρό. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι σε καταστροφικό βαθμό υποχρηματοδοτημένες και πιεσμένες. Οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο ειδικεύονται στο να παράγουν βάσανα και το όπλο επιλογής είναι η πείνα» δήλωσε πρόσφατα ο Γιαν Έγκελαντ, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ και νυν γενικός γραμματέας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων” σε επίσκεψή του στην Υεμένη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 95 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη, ενόψει της διεθνούς συνάντησης δωρητών με στόχο τη στήριξη της χώρας που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Η βοήθεια έχει στόχο να «ανταποκριθεί στις πιο πιεστικές ανάγκες» των Υεμενιτών, όπως τροφή, υγειονομική φροντίδα, οικονομική στήριξη, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαίδευση και άλλου είδους στήριξη που είναι απαραίτητη για να σωθούν ζωές.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε πως η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ “θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωτήριας βοήθειας για εκατομμύρια ανθρώπους, εξαντλημένους από μια καταστροφική χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από συγκρούσεις, την Covid-19 και περαιτέρω οικονομική κατάρρευση”. Ο Λέναρντσιτς κάλεσε παράλληλα τις εμπόλεμες πλευρές να διευκολύνουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους βρίσκονται περισσότερο σε ανάγκη.

Αντίθετα, στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως υπάρχουν σχέδια για ανάσχεση της βοήθειας σε παιδιά που βασανίζονται από την πείνα, τη δίψα και τις συχνές επιθέσεις στην εμπόλεμη Υεμένη.

Σοβαρά προβλήματα και πριν τον πόλεμο

Η Υεμένη ήταν η πιο φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου με σοβαρό πρόβλημα σίτισης των παιδιών ακόμα και πριν ξεσπάσει ο εξαετής πόλεμος που έχει διαταράξει τις εισαγωγές, έχει οδηγήσει σε ανατίμηση το τοπικό νόμισμα, έχει εκτοπίσει ανθρώπους, έχει προκαλέσει την κατάρρευση κυβερνητικών υπηρεσιών και έχει καταστρέψει το εισόδημα των ανθρώπων.

Ακολούθησε η πανδημία COVID-19, που έπληξε τα εμβάσματα που έρχονται από το εξωτερικό και στα οποία στηρίζονται πολλές οικογένειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα