ΑΘΗΝΑ
13:57
|
19.04.2021
Εκατοντάδες ανήλικοι στοιβαγμένοι σε στρώματα, θερμικές κουβέρτες για σκεπάσματα και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έσπευσε να προαναγγείλει το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων προσωρινής κράτησης μεταναστών μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για τις άθλιες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων παιδιών και εφήβων.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κέντρο κράτησης στο Τέξας, το οποίο είναι επί της ουσίας πολλές αυτοσχέδιες σκηνές χωρισμένες σε τμήματα. Ένα κέντρο, το οποίο λειτουργεί με χρήματα του κράτους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και σύμφωνα με πληροφορίες “φιλοξενεί” περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Οι φωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες στοιβαγμένους ανήλικους να κοιμούνται με στρώματα στο έδαφος, με θερμικές κουβέρτες για σκεπάσματα και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

Οι τομείς στις σκηνές χωρίζονται με πλαστικά  διαφανή παραπετάσματα, ενώ οι ανήλικοι στοιβάζονται στους χώρους, ανεξαρτήτως, φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας. Οι χώροι υγιεινής είναι ελάχιστοι, δεν υπάρχουν ιατρεία, ούτε σχολικές αίθουσες.  

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελεί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους του Τέξας, μια “πρότυπη” εγκατάσταση “προσωρινής φιλοξενίας” (τράνζιτ) των μεταναστών που συλλαμβάνονται στο έδαφος των ΗΠΑ, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν έσπευσαν να ασκήσουν κριτική για τη νέα μεταναστευτική πολιτική, η οποία σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, έχει οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Από τον Ιανουάριο και την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην άρση κάποιων περιορισμών της κυβέρνησης Τραμπ. Μία από αυτές ήταν η ανάκληση της πολιτικής της άμεσης απέλασης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα σύνορα και η αντικατάστασή της με προγράμματα προστασίας και αναθέσεων σε αμερικανικές οικογένειες.

Χθες Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει να δημιουργήσει νέους χώρους εγκατάστασης για τις αφίξεις μεταναστών “στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες”. “Εγκαταστάσεις στις οποίες τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα και νομική εκπροσώπηση”, πρόσθεσε η Ψάκι.

Οι φωτογραφίες έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Χέντρι Κιούλαρ. Ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι επισκέφτηκε ένα από αυτά τα κέντρα και σχολίασε στο Twitter: “Δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου όταν ένα κορίτσι 13 ετών, κλαίγοντας απαρηγόρητο, εξηγούσε μέσω μεταφραστή πόσο είχε τρομοκρατηθεί αφού το χώρισαν από τη γιαγιά του κι ενώ είναι χωρίς τους γονείς του”.

“Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για να μεταφέρουμε τα παιδιά αυτά από τα κέντρα στα σύνορα σε εγκαταστάσεις υποδοχής τις οποίες διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας”, διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. “Δημιουργήσαμε τρία νέα κέντρα την περασμένη εβδομάδα, θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιο μας, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, είναι δύσκολο”, παραδέχθηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το “σχέδιο” στο οποίο αναφέρθηκε, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η είσοδος δημοσιογράφων στα κέντρα κράτησης μεταναστών έχει απαγορευτεί από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δικηγόροι των ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών καταγγέλλουν ότι τα περισσότερα παιδιά κρατούνται στο συγκεκριμένο κέντρο για πάνω από ένα μήνα ενώ βάσει του νόμου η κράτησή τους δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις τρεις ημέρες.

Ο αριθμός εισόδου ασυνόδευτων ανηλίκων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίες μήνες. Πολλά από τα παιδιά δηλώνουν σε δημοσιογράφους ότι οι εξαγγελίες Μπάιντεν για μια “πιο ανθρώπινη” μεταναστευτική πολιτική ήταν το κίνητρό τους για το ταξίδι της μετανάστευσης.  Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας δεν έχει διαψεύσει τον αριθμό των 5.200 παιδιών που κρατούνται το τρέχον διάστημα σε κέντρα προορισμένα για ενηλίκους στα σύνορα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστρία ενέκρινε την αγορά του Sputnik V

Κυρίως “πιάτο” η Ρωσία στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων

“Μονόδρομος” το άνοιγμα Δημοτικών & Γυμνασίων στις 10 Μαΐου

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί – Πατέρας σκότωσε τον γιο του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα