ΑΘΗΝΑ
21:38
|
24.04.2024
Αυστηρά περιοριστικά μέτρα έως τις 18 Απριλίου μετά από μια 11ωρη έντονη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κρατιδίων της Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρατείνεται για άλλες τρεις εβδομάδες το λοκντάουν της Γερμανίας με την επιβολή περιοριστικών μέτρων που επί της ουσίας “καταργούν” τον φετινό εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Μετά από μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη σε υψηλούς τόνους με τους επικεφαλής όλων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 18 Απριλίου ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή της: “Είμαστε σε μια νέα πανδημία”.

Οι νέοι περιορισμοί θα είναι αυστηρότεροι από εκείνους που είχαν ανακοινωθεί για το διάστημα 1 με 5 Απριλίου. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι “πολύ σοβαρή”. Και εξήγησε: “Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά και ότι για άλλη μια φορά γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.  

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε η επιβολή ενός γενικού λοκντάουν για όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, από τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου ως τη Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοινωνικές επαφές και θα απαγορεύονται οι μεγάλες οικογενειακές και άλλες συναθροίσεις. Στις θρησκευτικές κοινότητες γίνεται παράκληση να κάνουν τις θείες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Αυτή η παράκληση αφορά προπαντός τις λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα. “Για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα ισχύει η αρχή ‘μένουμε στο σπίτι’”, αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνει την παράταση του λοκντάουν

Επιπλέον συστήνεται η αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και μετακινήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό –  ειδικά το Πάσχα. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται, ότι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες κινδύνου, θα πρέπει να μείνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα. Η διάρκεια της καραντίνας μπορεί περιοριστεί στις πέντε ημέρες με τεστ κορονοϊού. Από τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μην αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων τις ημέρες του Πάσχα και να κάνουν τεστ στα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες στις πτήσεις που έχουν προορισμό τη Γερμανία. Εκτός αυτού ανακοινώνεται, ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε μελλοντικά ο καθένας που θα εισέρχεται στη Γερμανία, θα υποχρεούται να κάνει προηγουμένως τεστ.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ στους εργαζόμενους τους. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο ως τις αρχές Απριλίου, τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάσουν την επιβολή του μέτρου δια της νομική οδού. Παράλληλα ανακοινώνονται στο τελικό κείμενο των αποφάσεων επιπλέον κρατικές βοήθειες για επιχειρήσεις, που πλήττονται σε “πολύ μεγάλο βαθμό και για πολύ μεγάλο διάστημα” από τα λοκντάουν.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία καταγράφηκαν 7.485 νέα κρούσματα και 250 θάνατοι. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη γειτονική Πολωνία. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Πολωνία είναι τριπλάσιος σε σχέση με της Γερμανίας. Στα νοσοκομεία της Γαλλίας έγιναν 471 εισαγωγές σε ΜΕΘ σε διάστημα 24 ωρών και ανακοινώθηκαν 15.792 νέα κρούσματα.

“Επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό”, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας απευθυνόμενοι στους 16 επικεφαλής των κρατιδίων. “Είναι πιο θανατηφόρος, πιο μεταδοτικός και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. Τόνισε ότι η Γερμανία δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες κατά της νόσου Covid-19.

Πηγή: BBC, με πληροφορίες από Deutsche Welle


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα