ΑΘΗΝΑ
20:02
|
03.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη για πρώτη φορά ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης στην περιφέρεια Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη (23/3) για πρώτη φορά ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της σχετικά πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή της Τιγκράι.

«Αναφορές δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί φρικαλεότητες στην περιοχή του Τιγκράι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών στην πρωτεύουσα της χώρας, Αντίς Αμπέμπα, αναφερόμενος στην στρατιωτική σύγκρουση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και έληξε ένα μήνα μετά με την εισβολή των κυβερνητικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα. Δήλωσε επίσης ότι οι στρατιώτες που βρέθηκαν ότι είχαν βιάσει γυναίκες ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός παραδέχτηκε επιπλέον την ανάμειξη του στρατού της Ερυθραίας και παρότι ευχαρίστησε την γειτονική χώρα για την στρατιωτική βοήθεια καταδίκασε όποια εγκληματική ενέργεια έγινε από Ερυθραίους στρατιώτες.

«Ο πόλεμος είναι άσχημο πράγμα», συνέχισε ο Αχμέντ μιλώντας την τοπική αμχαρική γλώσσα. «Γνωρίζουμε την καταστροφή που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος» συμπλήρωσε ο Αιθίοπας ηγέτης και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Ωστόσο, παρά την διάθεση αυτοκριτικής, Αχμέντ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για φρικαλεότητες στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τιγκράι (TPLF), την πολιτική οργάνωση που αψηφούσε την νομιμότητα της κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και TPLF είχε προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, με αντιπολιτευτικές οργανώσεις και κόμματα να κάνουν λόγο για «πάνω από 52.000 αθώοι άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, νέους, γέρους και ιερωμένους που σφαγιάστηκαν αδιακρίτως».

Δέον να σημειωθεί πως της σημερινής ομιλίας του Αιθίοπα ηγέτη είχε μεσολαβήσει στις 11 Μαρτίου η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την στρατιωτική επίθεση του στρατού της Αιθιοπίας στην περιφέρεια της Τικγράκι ως εθνοκάθαρση.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα