ΑΘΗΝΑ
11:34
|
26.04.2024
Αντιμέτωπος με φυλάκιση τριών ετών γιατί αποκάλεσε “ηλίθιο” τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με φυλάκιση έως και τρία έτη κινδυνεύει γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας της Πολωνίας επειδή σε ανάρτησή του τον περασμένο Νοέμβριο στο Facebook αποκάλεσε τον πρόεδρο της χώρας του, Αντρέι Ντούντα, “ηλίθιο”.

Ο Jakub Zulczyk σχολίασε μια ανάρτηση του κ. Ντούντα για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σύμφωνα με τον Πολωνό συγγραφέα αποδεικνύει πόσο άσχετος είναι ο πρόεδρος της χώρας του με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Στο tweet του ο πρόεδρος της Πολωνίας απέφυγε να αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν καθώς εκκρεμούσε η επιβεβαίωσε της “υποψηφιότητας” από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αλλά συνεχάρη τον Αμερικανό υποψήφιο για την “επιτυχή του εκλογική εκστρατεία”.

Ο συγγραφέας σχολίασε: “Έχω σπουδάσει αμερικανική πολιτική και ουδέποτε έχω ακούσει για υποψηφιότητα από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων” και πρόσθεσε, “ο τζο Μπάιντεν είναι 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Αντρέι Ντούντα είναι ένας ηλίθιος”.

Στην Πολωνία είναι πλέον αδίκημα η προσβολή πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της καθολικής εκκλησίας.  Ο Jakub Zulczyk δήλωσε ότι οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν βάσει άρθρου του ποινικού κώδικα για προσβολή του αρχηγού κράτους αναφορικά με την ανάρτησή του στις 7 Νοεμβρίου στο Facebook, όπου τώρα γνωστοποίησε ότι μάλλον έγινε ο πρώτος εδώ και πολύ καιρό συγγραφέας που δικάζεται στη χώρα γι’ αυτό που έγραψε.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων της Βαρσοβίας απάντησε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP χθες ότι έχουν κατατεθεί κατηγορίες εναντίον ενός άνδρα, τον οποίο κατονόμασε απλώς ως “Jakub Z”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ύποπτος ανακρίθηκε, αλλά “δεν παραδέχθηκε ότι διέπραξε την υποτιθέμενη πράξη” και έδωσε εξηγήσεις λέγοντας ότι το σχόλιο “αποτελούσε κριτική αξιολόγηση των ενεργειών του προέδρου”.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του Ντούντα έχει επικριθεί επανειλημμένα για περιορισμό θεμελιωδών ελευθεριών και διάβρωση δημοκρατικών θεσμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι νόμοι για προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος, για προσβολή των σημαιών της Πολωνίας ή άλλων χωρών και η απόφαση-έκτρωμα του πολιτικά ελεγχόμενου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για ποινικοποίηση των αμβλώσεων.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα