ΑΘΗΝΑ
03:22
|
19.05.2024
Οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν ποσότητα μαμούθ εμβολίων της AstraZeneca σε εργοστάσιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στην Ιταλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποσότητα μαμούθ εμβολίων της AstraZeneca ανακάλυψαν οι ιταλικές Αρχές, σε εργοστάσιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στην Ιταλία, σύμφωνα με τη La Stampa. Mέρος της ποσότητας προοριζόταν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Oxford / AstraZeneca για τον κορονοϊό, σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη, ορισμένες από τις οποίες πιθανότατα προέρχονται από το εργοστάσιο Halix της AstraZeneca, στην Ολλανδία.

Πηγές της ΕΕ, που επικαλείται η La Stampa αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες δόσεις προορίζονταν αρχικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι εξαγωγές σταμάτησαν όταν η ΕΕ εισήγαγε τον μηχανισμό περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων προς την Βρετανία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η AstraZeneca δεν είχε ειδοποιήσει τις αρχές της ΕΕ για αυτές τις δόσεις, οι οποίες είχαν αποθηκευτεί σε εγκαταστάσεις στην πόλη Ανάνι, νότια της Ρώμης. Έπειτα από επιθεώρηση του εργοστασίου Halix, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές να εξετάσουν το θέμα προκειμένου να διερευνηθεί για το πού προορίζονται οι δόσεις.

Η ανακάλυψη του κρυμμένου “θησαυρού” εμβολίων γίνεται εν μέσω της σκληρής κριτικής που ασκεί η Κομισιόν στην AstraZeneca.

H Ε.Ε κατηγορεί την AstraZeneca ότι έχει αθετήσει συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και τη Βρετανία ότι κρατάει για τον εαυτό τις παρτίδες δόσεων που παράγονται στα εγχώρια εργοστάσια και οι οποίες προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας Halix στην Ολλανδία, από το οποίο αναμένονται προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη.

Στο εργοστάσιο Halix, παράγεται η φαρμακευτική ουσία του εμβολίου πριν την αποστολή της για συσκευασία σε φιαλίδια σε εργοστάσια της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Βάσει του συμβολαίου της με την ΕΕ η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Μεξικό, αναμένεται να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα