ΑΘΗΝΑ
00:09
|
02.05.2024
Το ενδιαφέρον της Κίνας για την ευρύτερη Μέση Ανατολή εκδηλώνεται παράλληλα με την αύξηση του διεθνούς γεωπολιτικού της εκτοπίσματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία με αφετηρία το Ριάντ και την πόλη Νίομ της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε απόψε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Πριν καν φθάσει στη Σαουδική Αραβία φρόντισε να δώσει το στίγμα των βασικών προτεραιοτήτων της περιοδείας του στην περιοχή καθώς σε συνέντευξη που έδωσε στο σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια εκδήλωσε το ζωηρό ενδιαφέρον της Κίνας για το παλαιστινιακό.

Ανήγγειλε έτσι ότι θα αποστείλει σύντομα προσκλήσεις σε Παλαιστίνους και Ισραηλινούς για διάλογο προσωπικοτήτων με θέμα την επανέναρξη διαδικασίας για διαπραγματεύσεις με στόχο λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών μετέβη ακολούθως στη νέα υπερσύγχρονη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, Νίομ, όπου συναντήθηκε απόψε με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, παρουσία του Σαουδάραβα ομολόγου του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και του Κινέζου πρέσβη στο Ριάντ, Τσεν Ουεϊτσίνγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Arab news, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα στενότερης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και περιφερειακά ζητήματα όπως το παλαιστινιακό, οι εξελίξεις στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Κινέζος υπουργός μάλιστα επικρότησε την πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε την Δευτέρα το βράδυ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, εκφράζοντας την επιθυμία να τη δει να τίθεται σύντομα σε ισχύ.

Η συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου

Ο Γουάνγκ είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ αλ Χαζράφ με τον οποίο συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και τις προσπάθειες επίτευξης κοινών στόχων. Δεν παρέλειψαν επίσης να ανταλλάξουν θέσεις για περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Τουρκία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα