ΑΘΗΝΑ
07:11
|
25.04.2024
Αν ψηφιστεί θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Μαρτίου και θα ισχύσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών (περίπου 5.800 ευρώ) θα βρεθούν οι Βρετανοί που θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές ενώ βρίσκονται ακόμα σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω πανδημίας. Ο νέος “Οδικός Χάρτης Κανονισμών” του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και θα τεθεί προς ψήφιση στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, αύριο Πέμπτη. Εφόσον οι ρυθμίσεις εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου και θα ισχύσουν έως τις 30 Ιουνίου. Μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο ήταν οι Βρετανοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους από τις 17 Μαΐου.

Βάσει των υφιστάμενων περιορισμών για τη νόσο Covid-19 όσοι Βρετανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν οφείλουν να συμπληρώσουν μία φόρμα στην οποία δήλωναν υπεύθυνα τους λόγους και τη φύση του ταξιδιού τους στο εξωτερικό. Το πρόστιμο για τη μη συμπλήρωση  της υπεύθυνης δήλωσης ήταν 500 λίρες. Κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία οι ταξιδιώτες “ανακρίνονταν” από το προσωπικό των συνοριακών ελέγχων.

Η νέα νομοθεσία ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Αγγλία για να ταξιδέψει σε προορισμό εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς σοβαρό λόγο. Παράλληλα, μπορεί να επιβληθεί προειδοποιητική ποινή ύψους 200 λιρών (περίπου 230 ευρώ) σε όσους δεν συμπληρώσουν το απαιτούμενο έντυπο δήλωσης ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και τους λόγους του ταξιδιού, για όσους εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την απαγόρευση, οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδια για: εργασία, σπουδές, νομικές υποχρεώσεις ή εκλογές, μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου, λόγοι παιδικής μέριμνας ή για να είναι κανείς παρών κατά τη γέννηση παιδιού. Επίσκεψη σε συγγενή ή στενό φίλο του οποίου η υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κηδεία, παρουσία σε γαμήλια τελετή στενού συγγενή, ιατρικά ραντεβού.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν στην περιοχή των Νησιών της Μάγχης, της Νήσου Μαν και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας – εκτός εάν αυτός δεν είναι ο τελικός προορισμός.

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας Λόρδος Μπέθελ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να μπει όλη η Ευρώπη στην “Κόκκινη Λίστα” των επικίνδυνων κρατών λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της νόσου Covid-19. Ο επικεφαλής του, όμως, υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.  

Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι οι διαδηλώσεις θα θεωρούνται επιτρεπόμενη εξαίρεση από την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι “διοργανώνονται από μια επιχείρηση, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, έναν δημόσιο οργανισμό ή έναν πολιτικό οργανισμό”. Οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τις “απαιτούμενες προφυλάξεις σε σχέση με τη συγκέντρωση” – πιθανώς εξασφαλίζοντας πως οι συγκεντρωμένοι φορούν μάσκες και τηρούν αποστάσεις.

Πηγή: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα