ΑΘΗΝΑ
13:00
|
26.04.2024
Μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλινκεν, για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» υπογράμμισε στο μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Σε αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή μου, αληθινά τιμή μου, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού! Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας» ευχήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του, και εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν. «Παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία, γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα. Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

«Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του ‘Αξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες είπαν γενναία “Όχι”. Είπαν γενναία “Όχι” κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε, υπογραμμίζοντας επί 200 χρόνια, οι μοίρες των εθνών είναι αλληλένδετες.

Αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών επεσήμανε ότι «η κοινή μας ιστορία, οι στενοί μας δεσμοί, η οικογένεια κι ο πολιτισμός μας, η οικονομική κι αμυντική συνεργασία μας ενώνουν. Αλλά αυτό που πραγματικά μας ενώνει είναι οι αξίες μας. Είμαστε δύο λαοί με την κοινή πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια. Και είναι η κοινή μας δέσμευση στην ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε το μέλλον μας, είτε πριν από διακόσια χρόνια είτε σήμερα» σημείωσε, και προσέθεσε «Έχω δει από κοντά το θάρρος, τη δύναμη και τον χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων. Είχα την τιμή να συνεργαστώ για πολλά χρόνια με πολλούς Έλληνες ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της καριέρα μου.

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν και ευχήθηκε στους Έλληνες μια ασφαλή και χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Άντονι Μπλίνκεν: «Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της Συμμαχίας μας»

«Αυτή η ξεχωριστή χρονιά είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την κοινή μας προσήλωση στη δημοκρατία και να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι «η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και ανέφερε ότι προσβλέπει «στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της Συμμαχίας μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συγχαίρω θερμά τον ελληνικό λαό για την ιστορική συμπλήρωση των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας του. Αυτή η ξεχωριστή χρονιά είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την κοινή μας προσήλωση στη δημοκρατία και να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Από την αρχή, οι δύο επαναστάσεις μας ήταν αλληλένδετες: οι ιδρυτές της Αμερικής εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία και 45 χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας, οι Φιλελλήνες έφυγαν από το σπίτι για να βοηθήσουν τους Έλληνες πατριώτες στο σκοπό της αυτοδιάθεσής τους.

Σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί, εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική Συμμαχία μας ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, επεκτείνοντας τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς.

Καθώς και οι δύο χώρες μας βγαίνουν από την τραγωδία της πανδημίας, προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της Συμμαχίας μας σε αυτό το εικοσαετές ελληνικό έτος. Σε αυτήν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας σας, είμαστε δίπλα-δίπλα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και καλωσορίζουμε το λαμπρό μέλλον μπροστά μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα