ΑΘΗΝΑ
08:59
|
20.04.2024
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συγκαλέσει μια σύσκεψη ειδικών στις 29 Μαρτίου, για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει μια σύσκεψη ειδικών στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα περιστατικά, που έχουν αναφερθεί, δημιουργίας θρόμβων, τα οποία συνδέονται με το εμβόλιο κατά της Covid-19, που έχουν αναπτύξει η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ειδικοί, εκτός του οργανισμού, ιδίως στην αιματολογία, την καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολόγια αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των θρόμβων, πώς αναπτύσσονται και άλλους πιθανούς κινδύνους, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τόσο ο EMA όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης- Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC), που εξετάζει την ασφάλεια των ανθρώπινων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει μια συνεχόμενη, ταχεία έρευνα για την αξιολόγηση των θρόμβων.
Μια επικαιροποιημένη σύσταση από την PRAC αναμένεται το διάστημα μεταξύ 6ης και 9ης Απριλίου, όταν η επιτροπή θα συνεδριάσει.

Η AstraZeneca ανακοινώνει ότι το εμβόλιό της για τον νέο κορονοϊό έχει αποτελεσματικότητα 76%

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, έκανε γνωστό σήμερα η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της. Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.

Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή. Τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως την 17 Φεβρουαρίου.

Η AstraZeneca σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Επέμεινε σήμερα ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερη και φθηνότερη η μεταφορά και αποθήκευσή του. Έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην παραγωγή, οι φόβοι για τις παρενέργειές του και τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εγείρουν ερωτήματα για την ίδια την AstraZeneca και πολλές χώρες που βασίζονται στο προϊόν της για να προχωρήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η Δανία παρατείνει για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Η Δανία παρέτεινε για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό κρίθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Αποφασίσαμε σήμερα να παρατείνουμε την αναστολή κατά τρεις εβδομάδες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σόρεν Μπρόστρομ, εξηγώντας πως χρειάζεται «περισσότερος χρόνος» προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πιθανή διασύνδεση μεταξύ ορισμένων, σπάνιων αλλά σοβαρών, γνωστών περιστατικών δημιουργίας θρόμβων με το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί.

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «δεν αποκλείει» κάποια σχέση, γεγονός που τις οδηγεί να συνεχίσουν την έρευνα, για προληπτικούς λόγους.

«Η βάση μας για να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση σχετικά με την περαιτέρω χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca είναι πάρα πολύ αβέβαιη», επισήμανε ο Μπρόστρομ.

«Πολλές έρευνες έχουν ξεκινήσει, όμως δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή» χρήσης του.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε εάν ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο (…), θα δούμε επίσης τη σημασία του κινδύνου: εάν είναι αποδεκτός και μπορούμε να τον δικαιολογήσουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Στη Δανία, το 5,7% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 11,1% έχει λάβει μια πρώτη δόση.

Μ. Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής: «Οι ευρωπαίοι απογοητεύθηκαν από την AstraZeneca»

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακά, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι απογοητεύθηκαν από την AstraZeneca». Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7 προσθέτει ότι «ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, κατά την παρέμβασή του, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια». 

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι πληροφόρησε λεπτομερώς τους ομολόγους του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίων της AstraZeneca που εντοπίσθηκαν σε κέντρο εμφιάλωσης εμβολίων, στο Ανάνι, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης. 

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δόσεις εμβολίου που βρίσκονται στο Ανάνι, να μπορέσουν να μείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετέδωσε, πριν από λίγο, το τηλεοπτικό δίκτυο La7. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα