ΑΘΗΝΑ
17:19
|
20.04.2024
Χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μπρίστολ διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ενίσχυσης του ρόλου της αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και περιστολής ελευθεριών σε σχέση με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με το Μπρίστολ να κρατά τα σκήπτρα των περισσότερων και πιο τακτικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Το απόγευμα ξεκίνησε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρά τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Image

Χιλιάδες πολίτες, κυρίως νεαρότερης ηλικίας, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης,,κοντά στο κολέγιο Green, φωνάζοντας το γνωστό σύνθημα “Kill the bill”, δηλαδή “Σκοτώστε το νομοσχέδιο” αλλά και το “No Police State”, δηλαδή “Οχι στο αστυνομικό κράτος”.

Πρόκειται για την τρίτη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα κατά του νομοσχεδίου.

Η αστυνομία παρακολουθεί την αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ελικόπτερα και ντρόουν αλλά και από διακριτική απόσταση, αποφεύγοντας επί του παρόντος, να προκαλέσει το μένος των διαδηλωτών.

Σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί το βράδυ της Κυριακής πιθανώς από ομάδα μερικών εκατοντάδων προβοκατόρων που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και βεγγαλικά, τραυματίζοντας αρκετούς εξ αυτών.

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον δείχνει να αξιοποιεί την εμπειρία και τα μέτρα που επέβαλε στη διάρκεια της πανδημίας τόσο η ίδια όσο και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, επιδιώκοντας σημαντική ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας στην παρακολούθηση, τον περιορισμό και έλεγχο των διαμαρτυριών, αλλά και την «αναβάθμιση» πλημμελημάτων που αφορούν τη μη συμμόρφωση ως προς τις οδηγίες της αστυνομίας σε εγκλήματα.

Προβλέπει επιβολή προστίμων έως 2.500 στερλινών και έως 10 χρόνια φυλάκιση σε περιπτώσεις καταλήψεων δρόμων και δημόσιων χώρων ή βανδαλισμού μνημείων (π.χ. Αγγλων δουλεμπόρων, όπως είχε γίνει πέρυσι με αφορμή κινητοποιήσεις κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ και αλλού).

Προβλέπεται διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας ώστε να μπορεί να διαμορφώνει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων ορίζοντας εκείνη συγκεκριμένες ώρες έναρξης και λήξης! Σχεδιάζεται επίσης να μπορεί να επιβάλλει έως και όρια θορύβου (!) που παράγεται από τη δραστηριότητα όσων συμμετέχουν σε μία διαδήλωση ακόμη και όρια ή απαγορεύσεις σε μία διαμαρτυρία που μπορεί να κάνει ακόμη και μόλις ένας άνθρωπος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα