ΑΘΗΝΑ
09:36
|
11.05.2024
Η Βοστόνη τίμησε τον γνωστό ηθοποιό θεσπίζοντας "Μέρα Νιμόι" με αφορμή την επέτειο γενεθλίων του, έξι χρόνια μετά το θάνατό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μέρα Λέοναρντ Νιμόι” θέσπισε σήμερα ο δήμαρχος της Βοστόνης, Μάρτιν Γουόλς, και το Μουσείο Επιστημών της πόλης με αφορμή την επέτειο από την γέννηση του ηθοποιού, στις 26 Μαρτίου 1931, που πρωταγωνιστούσε στην εμβληματική σειρά επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ (1965-1969) στο ρόλο του μισού Γήινου και μισού Βουλκάνιου, Σποκ.

To Μουσείο Επιστημών έκανε σήμερα και τα εγκαίνια μνημείου, ύψους περίπου έξι μέτρων, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ντέιβιντ Φίλιπς, με την περίφημη χειρονομία χαιρετισμού του Δρ. Σποκ που συνοδευόταν από την ευχή “Μακροημέρευση και Ευημερία” (Live Long and Prosper”).

Rendering of Live Long and Proper

Ο θρυλικός χαιρετισμός δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο του Σταρ Τρεκ καθώς ήταν ιδέα του ηθοποιού Λέοναρντ Νιμόϊ, την οποία είχε εμπνευστεί από τελετή ιερέων Κοχάνιμ εβραϊκής συναγωγής σε συνοικία της Βοστώνης όπου τον πήγαιναν, όταν ήταν παιδί, οι γονείς του που ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Ουκρανία.

Την ιστορία είχε αφηγηθεί ο ίδιος, που εκτός από ηθοποιός ήταν σκηνοθέτης, τραγουδιστής, ποιητής, φωτογράφος, κατά το παρελθόν σε συνέντευξή του.

Ο Λέοναρντ Νιμόι πέθανε σε ηλικία 85 ετών το Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του, και με αφορμή το θρυλικό ρόλο του ως Σποκ, ενέπνευσε στις επόμενες γενιές την αγάπη για τις επιστήμες, το διάστημα και τη λογική.

Αυτό εξηγεί γιατί αστροναύτες της ΝΑΣΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA τον τίμησαν με ποικίλες εκδηλώσεις και αντιδράσεις, ομολογώντας πως έγιναν…αστροναύτες εξ αιτίας του…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #12: Μία θαρραλέα κίνηση

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο, 18/5/24

Βέλγιο: Εργαζόμενοι διέκοψαν την μετάδοση  του τραγουδιού του Ισραήλ στη Eurovision

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα