ΑΘΗΝΑ
23:32
|
18.05.2024
Η Βιρτζίνια, έγινε χθες η πρώτη πολιτεία του αμερικανικού Νότου που καταργεί τη θανατική ποινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βιρτζίνια, έγινε χθες η πρώτη πολιτεία του αμερικανικού Νότου που καταργεί τη θανατική ποινή.

«Σήμερα δεν υπάρχει θέση για τη θανατική ποινή σε αυτή την Πολιτεία, στον Νότο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ κατά τη διάρκεια τελετής στην φυλακή της Γκρίνσβιλ, όπου πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα οι εκτελέσεις.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι «το σωστό που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κυβερνήτης δηλώνοντας ότι το βήμα αυτό θα βοηθήσει στη μεταρρύθμιση ενός ατελούς συστήματος δικαιοσύνης.

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτή την έσχατη τιμωρία χωρίς να είμαστε σίγουροι 100% ότι έχουμε δίκιο και δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον αυτήν την έσχατη τιμωρία γνωρίζοντας ότι το σύστημα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλο τον κόσμο», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι 296 από τους 377 φυλακισμένους που εκτελέστηκαν κατά τον 20ο αιώνα ήταν Αφροαμερικανοί.

Η Βιρτζίνια ακολουθεί τις άλλες 22 Πολιτείες όπου η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί, αλλά η απόφασή της είναι ακόμη πιο συμβολική, καθώς καμιά Πολιτεία του αμερικανικού Νότου δεν έχει κάνει ακόμη αυτό το βήμα.

Η Βιρτζίνια έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608, τις περισσότερες στις ΗΠΑ και 68 περισσότερες από το Τέξας, την πολιτεία με τις δεύτερες περισσότερες εκτελέσεις. Η Βιρτζίνια πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση το 2017.

Οι εξελίξεις στην Βιρτζίνια έρχονται σε μια περίοδο όπου η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.

Ο νεοεκλεγείς Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πηγές: NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα