ΑΘΗΝΑ
19:04
|
25.04.2024
Η πλατφόρμα Facebook μπλόκαρε ξανά την σελίδα του Ιρανικού ειδησεογραφικού καναλιού στην πλατφόρμα, ισχυριζόμενη «παραβίαση των όρων της κοινότητας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ακόμη μια επίθεση εναντίον των ιρανικών μέσων ενημέρωσης από τον γίγαντα των μέσων  κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ» αναφέρει το ιρανικό Press TV, λίγες ώρες αφοτου το Facebook μπλόκαρε ανεπιστρεπτί την σελίδα του στην πλατφόρμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην αποτυχία του Ιρανικού ειδησεογραφικού καναλιού να «σμυβαδίσει με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας».

«Έχουμε ήδη ελέγξει αυτήν την απόφαση και είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε το Facebook σε ένα σημείωμα, χωρίς να διευκρινίζονται οι φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων του.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η σελίδα του Press TV, που αριθμεί περίπου 4 εκατομμύρια ακολούθους, υπέστη επίσης απαγόρευση χωρίς κάποια προειδοποίηση ή εξήγηση, σύμφωνα με το ιρανικό κανάλι. Περιέργως, αν και το Facebook είχε ισχυριστεί και τότε ότι επρόκειτο για μη αναστρέψιμη απόφαση, η λειτουργία της σελίδας αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα μετά την υποβολή ένστασης. 

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι φιλοξένησε μαχητές της Αλ Κάιντα εντός των συνόρων της. Το ίδιο το Press TV, εν τω μεταξύ, υποψιάζεται ότι ενδεχομένως η κάλυψη της «συγκλονιστικής μετεκλογικής βίας στις ΗΠΑ» μετά την οποία ανεστάλη η λειτουργία χιλιάδων λογαριασμών χωρίς καμία προφανή αιτιολόγηση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην  απόφαση μπλοκαρίσματος του λογαριασμού του καναλιού.  

Τον Ιούνιο του 2020, το Facebook χαρακτήρισε το ιρανικό Press TV, το ρωσικό Sputnik και το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας ως «κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης», και δήλωσε ότι θα αποκλείσει τις διαφημίσεις τους στις ΗΠΑ, που θεωρούν τις τρεις χώρες ως αντιπάλους της. Επιπλέον, το 2018 η πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία εκατοντάδων λογαριασμών με το πρόσχημα της καταπολέμησης των εκστρατειών «παραπληροφόρησης», ισχυριζόμενη ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί είχαν δεσμούς με το Ιράν και τη Ρωσία 

Παράλληλα,, το Press TV αντιμετωπίζει έξι διαφορετικές απαγορεύσεις σε περισσότερους από έναν από τους λογαριασμούς του στο YouTube, με την πλατφόρμα να επικαλείται παραβιάσεις των κανόνων της και πιο πρόσφατα να αναφέρεται σε φερόμενη παραβίαση της «νομοθεσίας περί εξαγωγών». Το κανάλι εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από τους λογαριασμούς του YouTube και Gmail. Το Press TV έχει επανειλημμένως καταστεί θύμα λογοκρισίας όχι μόνο του Facebook και της Google, αλλά και του Twitter και του Instagram.

«Ενώ οι αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δεν διστάζουν να φιμώσουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης με το πρόσχημα των “παραβιάσεων της πολιτικής τους”, δίνουν ελεύθερα χώρο σε ισλαμοφοβικές και ιρανοφοβικές ομάδες μίσους, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρει το κανάλι.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα