ΑΘΗΝΑ
15:39
|
18.04.2024
Η Κίνα επέβαλε αμοιβαίες κυρώσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αππορίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αξιόποινων πράξεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέοι περιορισμοί ακολουθούν την κίνηση της Ουάσιγκτον και της Οτάβα να ενωθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο στην αυτόνομη περιοχή της Κίνας Σιντζιάνγκ. Η Κίνα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς περί αξιόποινων πράξεων και κατηγόρησε τα δυτικά έθνη ότι υποτιμούν τα δικά τους ιστορικά εγκλήματα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αμοιβαίες κυρώσεις εναντίον Αμερικανών και Καναδών ατόμων και οντοτήτων το Σάββατο. Οι περιορισμοί στοχεύουν στην πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των Ηνωμένων Πολιτειών Γκέιλ Μάντσιν, καθώς και τον αντιπρόεδρο του οργανισμού Τόνι Πέρκινς. Η Μάντσιν και ο Πέρκινς πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους πιέζοντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να πάρει σκληρή γραμμή στην Κίνα για το ζήτημα των Ουιγούρων.

Στους καναδικούς στόχους περιλαμβάνεται ο νομοθέτης της Βουλής των Κοινοτήτων του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Τσονγκ και η Υποεπιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης. Ο Τσονγκ ηγήθηκε της κατηγορίας στο κοινοβούλιο του Καναδά για την κήρυξη της μεταχείρισης των Ουιγούρων από την Κίνα ως «γενοκτονία».

Σε δήλωση Τύπου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν «ως απόκριση» στην επιβολή των ΗΠΑ και του Καναδά «μονομερών κυρώσεων σε σχετικά άτομα και δικαιώματα στο Σιντζιάνγκ στις 22 Μαρτίου βάσει φήμων και παραπληροφόρησης».

Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα άτομα που απαριθμούνται να εισέλθουν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, και απαγορεύουν στους Κινέζους πολίτες και τα ιδρύματα να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις ή να έχουν συναλλαγές με αυτούς που στοχεύουν.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι “οι προηγούμενες κυρώσεις της Κίνας σε άτομα των ΗΠΑ που έχουν υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας σε ζητήματα που σχετίζονται με το Σιντζιάνγκ παραμένουν σε ισχύ” και παρότρυνε τις χώρες που εμπλέκονται στη διαμάχη να “κατανοήσουν σαφώς την κατάσταση και να αποκαταστήσουν τα λάθη τους”, και “να σταματήσουν την πολιτική χειραγώγηση σε θέματα που σχετίζονται με το Σιντζιάνγκ” και την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

“Διαφορετικά, θα κάψουν τα δάχτυλά τους”, προειδοποίησε το Πεκίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς προσχώρησαν στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και οντότητες που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μαζική αποφυλάκιση των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ τη Δευτέρα, με την κίνηση να έρχεται μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας εδώ και τρεις δεκαετίες την περασμένη εβδομάδα. Το Πεκίνο απάντησε κυρώνοντας εννέα Βρετανούς υπηκόους και τέσσερις οντότητες, καθώς και 10 Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τέσσερις οντότητες της ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές στέκονται σταθερές στις θέσεις τους. Στις 17 Μαρτίου, ενόψει της επιβολής περιορισμών, ο Κινέζος Πρέσβης στις Βρυξέλλες Ζανγκ Μινγκ προέτρεψε την ΕΕ να «το ξανασκεφτεί» και προειδοποίησε ότι «αν ορισμένοι επιμένουν στην αντιπαράθεση, δεν θα υποχωρήσουμε καθώς δεν έχουμε άλλες επιλογές εκτός από την εκπλήρωση των ευθυνών προς τους ανθρώπους στη χώρα μας. “

Η διαμάχη για το Σιντζιάνγκ

Η διαμάχη του Σιντζιάνγκ επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς των Δυτικών χωρών ότι περίπου ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι Ουιγούροι έχουν τοποθετηθεί σε βάναυσα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» για να αφομοιωθούν στον κινεζικό πολιτισμό των Χαν. Οι κινεζικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα είναι εθελοντικά επαγγελματικά κέντρα που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ κατά του εξτρεμισμού, και καλούν ξένους αξιωματούχους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επισκεφθούν το Σιντζιάνγκ για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Το Πεκίνο αύξησε την ασφάλεια στην περιοχή Σιντζιάνγκ μετά από πολλά τρομοκρατικά περιστατικά από ισλαμιστές ριζοσπάστες και αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης του 2009 που σκότωσε σχεδόν 200 άτομα και άφησε περίπου 1.700 τραυματίες, σχεδόν όλοι Κινέζοι Χαν.

Μαζί με το Σιντζιάνγκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν επίσης το Πεκίνο για καταστολή εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Το Πεκίνο απάντησε λέγοντας στην Ουάσινγκτον να ασχοληθεί με τα δικά της θέματα και υποδηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια προσπάθεια που υποστηριζόταν από το εξωτερικό για να ξεκινήσει μια επανάσταση. Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί για την Ταϊβάν, σύμμαχο των ΗΠΑ, την οποία η Κίνα θεωρεί ως επαρχία αποστάτη. Οι ΗΠΑ συγκρούστηκαν επίσης με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Λαϊκή Δημοκρατία διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις στρατηγικών υδάτων πλούσιων σε υδρογονάνθρακες, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιχειρεί να διεξάγει περιπολίες «ελευθερίας πλοήγησης».

Η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ συνδέεται επίσης με το εμπόριο και την τεχνολογία, με την κυβέρνηση Τραμπ να εξαπολύει έναν εμπορικό πόλεμο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Πεκίνου το 2018 αφού κατηγόρησε τη ΛΔΚ για μια σειρά από οικονομικά εγκλήματα και ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την ασφάλεια των πληροφοριών της Αμερικής. Η διαφωνία επρόκειτο να επιλυθεί με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1 τον Ιανουάριο του 2020, αλλά καμία πλευρά δεν έχει δεσμευτεί πλήρως στους όρους της συνθήκης, και έκτοτε η Ουάσιγκτον εισήγαγε νέες κυρώσεις και περιορισμούς. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε γενικά στην αυστηρή προσέγγιση του προκατόχου της στην Κίνα.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα