ΑΘΗΝΑ
14:55
|
02.05.2024
Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές/-τριες δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σήμερα, σε ένα ακόμη πογκρόμ καταστολής της στρατιωτικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ οι στρατιωτικοί της χώρας γιόρταζαν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, διαδηλωτές ενάντια στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου βγήκαν στους δρόμους της Γιανγκόν, του Μανταλέι και άλλων πόλεων, αψηφώντας την απειλή ότι ενδέχεται να δεχθούν πυρά «στο κεφάλι και την πλάτη». Σε ένα ακόμη πογκρόμ καταστολής της στρατιωτικής κυβέρνησης, τουλάχιστον 50 διαδηλωτές/-τριες δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ.

«Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε  εκπρόσωπος της CRPH, μιας ομάδας ενάντια στη χούντα που έχει συσταθεί από βουλευτές. «Οι στρατιωτικοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ένω έχουν μόλις σκοτώσει περισσότερους από 300 αθώους πολίτες» συμπλήρωσε. 

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από δέκα τραυματίστηκαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που διαμαρτυρόταν έξω από αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Ντάλα της Γιανγκόν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με το Myanmar Now. Τρία ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού παίκτη τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, πυροβολήθηκαν σε διαμαρτυρία στην περιοχή Ινσέιν της ίδιας πόλης, δήλωσε ένας γείτονας στο Reuters. Δεκατρείς άνθρωποι δολοφονήθηκαν επίσης σε διάφορα περιστατικά στο Μανταλέι, σύμφωνα με το Myanmar Now. Αναφέρθηκαν ακόμη θάνατοι από την περιοχή Sagaing κοντά στο Μανταλέι, την πόλη Λάσιο στα ανατολικά, στην περιοχή Μπάγκο, κοντά στη Γιανγκόν και αλλού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 380 άτομα, με βάση τον απολογισμό της Πέμπτης και τους υπολογισμούς της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP), με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς πέθανε από πυροβολισμούς στο κεφάλι, ενισχύοντας τις υποψίες για ξεκάθαρη κρατική δολοφονία.

Σε μια δυσοίωνη προειδοποίηση το βράδυ της Παρασκευής, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές «κινδυνεύουν να πυροβοληθούν στο κεφάλι και στην πλάτη». Επιπλέον, η χούντα είχε προηγουμένως επιχειρήσει να διαδώσει το αφήγημα ότι ορισμένες θανατηφόρες βολές προήλθαν μέσα από τα πλήθη των διαδηλωτών.

Αφού ηγήθηκε της στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ υποσχέθηκε χθες στην ομιλία του εκλογές, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ισχυρίστηκε πως οι αρχές θέλουν να προστατεσύουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε όλη τη χώρα, και προσέθεσε πως οι «βίαιες ενέργειες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια προκειμένου να εγείρει κανείς αιτήματα είναι ανάρμοστες».

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής πίεση προς τη χούντα αυξάνεται, με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν παρακολούθησε την παρέλαση στο Νάι Πι Τάου, ενώ την προηγούμενη ημέρα συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της χούντας. «Η Ρωσία είναι αληθινός φίλος», δήλωσε  ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση δεν παρέστησαν άλλοι διπλωμάτες, ενώ συνήθως παρευρίσκονται δεκάδες αξιωματούχοι από ξένα έθνη. Η υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία επίσης απέφυγε να ασκήσει κριτική, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χούντα, δεδομένου ότι αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορούν να παρεμποδίσουν πιθανές δράσεις του.

«Οι ένοπλες φατρίες της Μιανμάρ δεν θα συνεχίσουν να παραμένουν αδρανείς εάν οι δυνάμεις της χούντας εξακολουθήσουν να σκοτώνουν διαδηλωτές» δήλωσε ο αρχηγός μιας από τις βασικές ένοπλες ομάδες. «Η Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων της Μιανμάρ δεν είναι ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, μοιάζει περισσότερο με τη μέρα που σκότωσαν ανθρώπους», δήλωσε στο Reuters ο στρατηγός Yawd Serk, πρόεδρος του  Συμβουλίου Αποκατάστασης του Κράτους Σαν. «Δεν πρόκειται για την προστασία της δημοκρατίας, αλλά για πλήγμα στη δημοκρατία.  Αν συνεχίσουν να πυροβολούν διαδηλωτές και να εκφοβίζουν τους ανθρώπους, νομίζω ότι όλες οι εθνοτικές ομάδες δεν θα παραμείνουν απλοί θεατές»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα