ΑΘΗΝΑ
10:54
|
23.04.2024
Πάνω από 180 άτομα έχουν παγιδευτεί σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια Μοζαμβίκη, το οποίο πολιορκείται από μαχητές για τρεις ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ξένοι υπάλληλοι που εργάζονται στο έργο κατασκευής τερματικού LNG της French Total είναι μεταξύ εκείνων που έχουν παγιδευτεί σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια Μοζαμβίκη, το οποίο πολιορκείται από μαχητές για τρεις ημέρες.

Η παράκτια πόλη της Πάλμα στη βόρεια Μοζαμβίκη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τανζανίας, κατακλύστηκε από ισλαμιστές αντάρτες στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Μια τοπική εξτρεμιστική οργάνωση, γνωστή ως αλ-Σαμπάμπ (η οποία δεν συνδέεται με την ομώνυμη σομαλική), ξεκίνησε μια συντονισμένη τριπλή επίθεση στην πόλη την Τετάρτη, που αφορούσε σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 μαχητές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Μοζαμβίκης επιβεβαίωσε την επίθεση στις 25 Μαρτίου και είπε ότι οι δυνάμεις της «εργάζονται ακούραστα για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και την τάξη το συντομότερο δυνατό». Ωστόσο, η επιχείρηση προφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δεν υπήρξαν αναφορές σχετικά με την εκδίωξη των εξτρεμιστών από την πόλη.

«Σχεδόν ολόκληρη η πόλη καταστράφηκε. Πολλοί άνθρωποι είναι νεκροί. Καθώς οι ντόπιοι κατέφυγαν στα δάση, εργάτες από την εταιρεία LNG, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, κατέφυγαν στο ξενοδοχείο Amarula όπου περιμένουν να σωθούν», δήλωσε ένας τοπικός εργαζόμενος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Human Rights Watch είπε, επικαλούμενη μάρτυρες, ότι σώματα βρισκόταν στους δρόμους καθώς μαχητές που προηγουμένως είχαν υποσχεθεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIS) πυροβόλησαν αδιάκριτα σε ανθρώπους και κτίρια.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος καθώς τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα σημαντικό μέρος της πόλης έχει καεί. Τουλάχιστον ένας Νοτιοαφρικανός πολίτης σκοτώθηκε στην επίθεση, σύμφωνα με τα μέσα της Νότιας Αφρικής, τα οποία ανέφεραν επίσης ότι ο πρόεδρος του έθνους Σίριλ Ραμάφοσα επρόκειτο να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Εθνική Δύναμη Άμυνας της Νότιας Αφρικής (SANDF) θα μπορούσε ενδεχομένως να σταλεί στη γειτονική Μοζαμβίκη για να βοηθήσει τον τοπικό στρατό στην επιχείρησή του. Ωστόσο, δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση αυτών των αναφορών.

Ένα μη επαληθευμένο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν άγνωστο άντρα να κάθεται σε ένα λόμπι ξενοδοχείου με κάποιους άλλους να λένε ότι η κατάσταση στο σημείο είναι «κρίσιμη». Ο άνδρας στο βίντεο είπε ότι έχουν εξαντληθεί τα τρόφιμα όσων κρύβονται στο κτίριο, αλλά πως εξακολουθούν να έχουν νερό. Ο ήχος ενός ελικοπτέρου κάπου κοντά στο ξενοδοχείο μπορεί επίσης να ακουστεί στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο στρατός προσπαθούσε να μεταφέρει άτομα που παγιδεύτηκαν στο ξενοδοχείο με ελικόπτερο. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα, εάν υπάρχουν, έχουν ήδη σωθεί.

Η πόλη της Πάλμα βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην πλούσια σε αέριο επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο. Το έργο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτείται κυρίως από τον γαλλικό πετρελαϊκό γίγαντα Total, αν και ορισμένες άλλες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil, δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή.

Η επίθεση στην Πάλμα ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της Total για επανέναρξη κατασκευαστικών έργων στο χώρο. Η εταιρεία απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού της δυναμικού από την περιοχή τον Ιανουάριο εν μέσω εξέγερσης στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο.

Οι μαχητές του αλ-Σαμπάμπ, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή από το 2017, προχώρησαν προς την πόλη και το εργοτάξιο ΥΦΑ και κατέλαβαν μερικά κοντινά χωριά εκείνη την εποχή. Ο πετρελαϊκός γίγαντας αποφάσισε να συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες την Τετάρτη αφού η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης συμφώνησε να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας 25 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή και να ενισχύσει τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η σύγκρουση που είδε το αλ-Σαμπάμπ να καταλαμβάνει ολόκληρες πόλεις το 2020 έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 2.500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Έργο Δεδομένων Τοποθεσίας & Εκδηλώσεων Συγκρούσεων (ACLED). Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα