ΑΘΗΝΑ
02:07
|
27.04.2024
Ενας..."Έκτορας Κουφοντίνας" για την Καλιφόρνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Χόλιγουντ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, και όχι άδικα, για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ιστορικές στιγμές έμπλεες επαναστατικού σφρίγους και τις παραδίδει στο φιλοθεάμον κοινό ως ένα δίωρο οπτικοακουστικό φιλελεύθερο background για κατανάλωση ποπ κορν. Και αν αυτή είναι μια πρακτική που δεν χτυπάει και τόσο άσχημα στο μάτι όταν καταπιάνεται με τους “Πατέρες του Έθνους”, στην περίπτωση της δεκαετίας του ‘60, το αποτέλεσμα ωθεί τους θεατές που έχουν μια κάποια γνώση με τα γεγονότα να θέλουν να βγάλουν τα μάτια τους.

Τελευταίο θύμα της μελοδραματικής αναπαράστασης της επανάστασης που έμεινε στη μέση ήταν η ματιά του Netflix στην περίφημη δίκη των “Επτά του Σικάγο”. Τεχνικά δεν ήταν καθόλου άσχημη ταινία, οι πέντε υποψηφιότητες για όσκαρ το επιβεβαιώνουν, όμως ακριβώς επειδή είναι καλή ταινία υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. Και έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι δεν ξέρουν τι ακριβώς ήταν οι Μαύροι Πάνθηρες, το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, κινδυνεύουν να πιστέψουν στο τέλος ότι όλοι αυτοί έκαναν προεκλογικό αγώνα για να αναδείξουν πρόεδρο τον Ομπάμα. Μπορεί τελικά αυτή η επανάσταση που έμεινε στη μέση να έφερε όντως τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά οι στόχοι της ήταν τελείως διαφορετικοί.

Υπάρχουν όμως και μερικές φορές που η ζωή μιμείται τον κινηματογράφο και η ιστορία του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο μάλλον είναι μια τέτοια περίπτωση. Το όνομά του είναι Τσέσα Μπουντίν και αν σας θυμίζει κάτι, πρόκειται για τον γιο των Κάθυ Μπουντίν και Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, καταδικασμένων μελών του Weather Underground. Ένα τέκνο διαβόητων τρομοκρατών σε μια τόσο ισχυρή θέση στο δικαστικό σύστημα είναι φυσικά οξύμωρο, αλλά είναι από αυτά τα υπέροχα οξύμωρα που μόνο στις ΗΠΑ μπορούν να συμβούν.

Ως γνωστόν οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ εκλέγονται από τον λαό, έχουν ατζέντα, συντηρητική ή προοδευτική και ανάλογη πολιτική στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η υποψηφιότητα του Μπουντίν έμοιαζε κάπως με αυτή της Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ. Μια ακραία αριστερή, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, ατζέντα απέναντι σε έναν πανίσχυρο κεντρώο Δημοκρατικό που δεν φαινόταν να απειλείται. Μπορεί το Σαν Φρανσίσκο να θεωρείται από τις πιο προοδευτικές πόλεις της Αμερικής, κάτι που οφείλεται περισσότερο στην ιστορία του και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή του εικόνα, όμως ακόμα και στα πλαίσια όσων θεωρούνται προοδευτικα, η ατζέντα του Μπουντίν είναι προωθημένη.

Σε μία χώρα του δυτικού κόσμου που δεν έχει λήξει ακόμα το θέμα της θανατικής ποινής, της εξαιρετικά ετεροβαρούς αντιπροσώπευσης των μειονοτήτων στις φυλακές και των φυλακών για παιδιά μεταναστών, που απλώς άλλαξαν όνομα επί Μπάιντεν, o Μπουντίν είχε να προτείνει κάποια αυτονόητα για την Ευρώπη πράγματα. Ο Μπουντίν ήταν 14 μηνών όταν οι γονείς του τον άφησαν σε μια νταντά για να συμμετάσχουν σε ένοπλη ληστεία ενός οχήματος χρηματαποστολής. Η ληστεία πήγε στραβά και κατέληξε με δύο νεκρούς αστυνομικούς και νεκρό τον οδηγό της χρηματαποστολής. Οι γονείς του Μπουντίν ήταν οι οδηγοί διαφυγής της ληστείας και καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης – ο πατέρας του είναι ακόμα στη φυλακή. Για την ιστορία δεν έριξαν ούτε μία σφαίρα, καθώς και για τους τρεις φόνους υπεύθυνος ήταν ο Black Liberation Army, ενώ οι Weather Underground συμμετείχαν βοηθητικά και έχουν δηλώσει επανειλημμένα τη μετάνοιά τους.

Από τότε ο Τσέσα Μπουντίν μεγάλωσε με ανάδοχους γονείς, επίσης μέλη του Weather Underground, και επισκεπτόταν συχνά τους γονείς του φυλακή. Εκεί σφυρηλατήθηκε και η εντελώς διαφορετική αντίληψή του για το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Κύρια σημεία της καμπάνιας του ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, η δημιουργία μιας ομάδας που θα ελέγχει καταγγελίες για λανθασμένες καταδίκες, η κατάργηση των χρηματικών εγγυήσεων για προφυλάκιση, η μη συνεργασία με την υπηρεσία μετανάστευσης που φυλακίζει ασυνόδευτα ανήλικα, η αποποινικοποίηση της σεξεργασίας και κυριότερο η αλλαγή του εισαγγελικού μοντέλου που θέλει να δίνει βάση σε μικροεγκληματίες για να δείχνει νούμερα και επιτυχίες και η εισαγωγή ενός μοντέλου καταδίωξης μεγάλων εταιρειών και των σοβαρών εγκλημάτων.

Τα γονίδιά του δεν είναι το μοναδικό εντυπωσιακό στοιχείο στο βιογραφικό του Μπουντίν, αν και μάλλον δεν έπαιξαν κάποιον ρόλο στην εκλογή του. Σπούδασε νομικά στο Γέιλ και την Οξφόρδη με υποτροφία και στη συνέχεια πέρασε μια δεκαετία στη Νότια Αμερική, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε ως μεταφραστής του Ούγο Τσάβεζ όσο ήταν πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Μέχρι να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του εισαγγελέα δεν είχε καμία εμπειρία ως κατήγορος και η δικηγορική του εμπειρία ήταν μόνο ως διορισμένου συνηγόρου κατηγορουμένων που δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν δικηγόρο της επιλογής τους. Αντί να κρύψει ή να προσπαθήσει να αμυνθεί για οικογενειακό του περιβάλλον, διάλεξε να το κάνει σημαία της καμπάνιας του, ως απόδειξη του πόσο πιστεύει σε μία θεμελιώδη αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος. Τα εμπόδια ήταν πάρα πολλά: το σωματείο των αστυνομικών της πόλης έκανε δωρεά 650.000 δολάρια στην καμπάνια του κυριότερου αντιπάλου του, ο οποίος εκτός από τους αστυνομικούς της πόλης έιχε στο πλευρό του και την Κάμαλα Χάρις, η οποία κατείχε και η ίδια στο παρελθόν το αξίωμα του εισαγγελέα της πόλης. Τελικά ο Μπουντίν έκανε την έκπληξη και κατάφερε να εκλεγεί με μια διαφορά 3000 ψήφων, όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή του αγώνα των αντιπάλων του.

Αυτές τις μέρες ο Μπουντίν κλείνει ένα χρόνο ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της πόλης λόγω της πανδημίας. Μέχρι στιγμής διάφοροι αντίπαλοί του έχουν προσπαθήσει τρεις φορές να μαζέψουν υπογραφές με σκοπό να αναγκάσουν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να τον ανακαλέσει. Τα αποτελέσματα της πολιτικής του δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν, γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η επίπτωση της πανδημίας στην εγκληματικότητα. Για παράδειγμα βίαια εγκλήματα όπως φόνοι, βιασμοί και ένοπλες ληστείες έχουν μειωθεί δραματικά. Αύξηση έχουν παρουσιάσει οι θάνατοι που οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, κάτι που προφανώς έχει να κάνει με την ψυχολογική πίεση που ασκεί η πανδημία, αφού είναι περισσότεροι και απο τους νεκρούς από κορονοϊό.

Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από τα στατιστικά, ο Μπουντίν επιλέγει να διαφημίζει όσα υποσχέθηκε να κάνει και έκανε. Με την υποστήριξη του δημάρχου πέτυχε το κλείσιμο μιας φυλακής που είχε κριθεί ακατάλληλη για διαβίωση. Η εισαγγελία σταμάτησε να προσθέτει κατηγορίες για συμμετοχή σε συμμορίες, πέρα από τις κατηγορίες που μπορεί να έχει κάποιος, μια πρακτική που μέχρι πρότινος ασκούνταν με σαφέστατο ρατσιστικό πρόσημο. Η χρηματική εγγύηση μέχρι τη δίκη καταργήθηκε, ένα μέτρο σύμφωνα με τον Μπουντίν με επίσης σαφέστατο ταξικό πρόσημο, από τη στιγμή που οι φτωχότεροι δεν μπορούσαν να την καταβάλλουν. Μια άλλη ντροπιαστική τακτική που σταμάτησε ήταν αυτή των αστυνομικών που έκαναν, υποτίθεται, τροχονομικούς ελέγχους στοχοποιώντας Αφροαμερικανούς και Λατίνους με απώτερο σκοπό να βρουν ναρκωτικά.

Το λεπτό νήμα που τον συνδέει με τους κατεστημένους θεσμούς της πόλης κόντεψε να κοπεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγινε ο πρώτος εισαγγελέας μετά από πάρα πολλά χρόνια που απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε αστυνομικό. Ο αστυφύλακας Σαμαγιόα σκότωσε έναν άοπλο ύποπτο ληστή αυτοκινήτων και το γεγονός ότι βρέθηκε κατηγορούμενος εξόργισε για ακόμα μία φορά το τοπικό σωματείο των αστυνομικών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Μπουντίν είναι η συλλογή υπογραφών που τρέχει αυτή τη στιγμή με αίτημα την ανάκλησή του. Ο λόγος; Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Τρόι Μακάλιστερ πέρασε με κόκκινο και σκότωσε δύο πεζούς. Όταν συνέβη το ατύχημα ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και μεθαμφεταμίνης και ήταν εκτός φυλακής με αναστολή από τον περασμένο Απρίλιο. Στο μεσοδιάστημα είχε συλληφθεί αρκετές φορές, όμως η ήπια τακτική του Μπουντίν για τους υπότροπους δεν έσπαγε την αναστολή του.

Η καμπάνια για την ανάκληση του Μπουντίν από το αξίωμα ξεκίνησε από τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Ρίτσι Γκρίνμπεργκ που έστησε μια ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών. Ο απαιτούμενος αριθμός των 14.999 υπογραφών έχει επιτευχθεί και η υπόθεση έχει φτάσει πλέον στο γραφείο του κυβερνήτη.

Δεν είναι η μοναδική καμπάνια που έχει να αντιμετωπίσει όμως ο Μπουντίν. Ο πάμπλουτος επενδυτής Τζέισον ΜακΚέιμπ Καλακάνις δίνει 75.000 δολάρια σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο θέλει να ασχοληθεί με το στενό μαρκάρισμα του παράξενου εισαγγελέα. Η πτωματολογία και τέτοιου είδους καμπάνιες όμως δεν φαίνεται να πτοούν τον φέρελπι νομικό.

Από την πλευρά του δέχεται την κριτική από τη στιγμή που δεν έχει εμπειρία στο αξίωμα. Ακόμα περισσότερο απολαμβάνει τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις από το συντηρητικό κατεστημένο και ειδικά από το Fox News. Για αυτόν είναι ενδείξεις ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Στόχος του Μπουντίν δεν ειναι ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος: αυτό είναι το όχημα που έχει διαλέξει για να δώσει μια μεγαλύτερη μάχη αναδεικνύοντας το πόσο λάθος είναι το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. Στόχος του είναι η ανάδειξη του συστημικού ρατσισμού που φωλιάζει σε κάθε αρμό της εξουσίας των ΗΠΑ και η εξάλειψή του.

Το έργο του είναι ηράκλειο, και αν ήταν απλά ένας ακόμα λίμπεραλ δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο θα πιστεύαμε ότι απλά κάνει το “αγροτικό” του για μια λαμπρή καριέρα στο Δημοκρατικό Κόμμα – όμως φαίνεται το πνεύμα του ’60 ζει ακόμα μέσα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ο νεοσυντηρητισμός του Μπους να γίνει ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα;

Η παράδοση θέλει τους πρώην προέδρους να ασχολούνται με την υστεροφημίας τους, συγγράφοντας τα απομνημονεύματά τους. Ο Τζορτζ Μπους, ο νεότερος ακολουθεί μια διαφορετική πορεία.
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα