ΑΘΗΝΑ
15:26
|
19.04.2024
Δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given”, που είχε προσαράξει και κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ την 23η Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία Inchcape Shipping. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού.

Το “Ever Given”, πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σήμερα Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την πρύμνη του “Ever Given” να έχει μετακινηθεί από την όχθη του καναλιού, ανοίγοντας κάπως χώρο για τη διέλευση των εκατοντάδων σκαφών που έχουν αποκλειστεί στο Σουέζ μαζί με το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εκτιμάται ότι έως και 369 σκάφη παραμένουν εγκλωβισμένα.

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν χθες για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ νωρίτερα χθες.

Κάθε μέρα, το μπλοκάρισμα διέκοπτε τη ροή προϊόντων αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 400 εκατ. δολάρια την ώρα.

Το σκάφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλοίο 220.000 τόνων, 400 μέτρων, πλάτους 59 μέτρων και με χωρητικότητα 20.000 εμπορευματοκιβωτίων. Την Κυριακή, αξιωματούχοι της Διώρυγας δήλωναν ότι ετοιμάζονται για την απομάκρυνση των περίπου 20.000 εμπορευματοκιβωτίων προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος του προσαραγμένου “Ever Given”. Ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται πολύ ειδικό εξοπλισμό και ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η Διώρυγα του Σουέζ, η οποία διασχίζει την Αίγυπτο, είναι από τις πιο σημαντικές εμπορικές θαλάσσιες οδούς. Από το Σουέζ διακινείται περίπου το 12% της εμπορευμάτων μέσων των θαλάσσιων οδών. Η εναλλακτική οδός, γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής, αυξάνει τον χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων έως και δύο εβδομάδες.

Πηγή: BBC, Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα