ΑΘΗΝΑ
13:47
|
27.04.2024
Με το αποκαλυπτικό βίντεο της αποτρόπαιας δολοφονίας ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα δίκης του λευκού αστυνομικού που δολοφόνησε τον Φλόιντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ο Ντέρεκ Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του αστυνομικού και έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ” είπε απόψε ο εισαγγελέας της κατηγορούσας αρχής, Τζέρι Μπλάκγουελ στην πολύκροτη δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν που,επί περίπου 10 λεπτά έκανε κεφαλοκλείδωμα στον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ,το Μάιο του 2020 προκαλώντας το θάνατό του και ξεσηκώνοντας θύελλα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς.

Η ενάγουσα αρχή έδειξε σήμερα στους ενόρκους της δίκης του λευκού αστυνομικού το επίμαχο βίντεο των μαρτυρικών στιγμών που έζησε ο 40χρονος Αφροαμερικανός, διάρκειας 9 λεπτών και 29 δευτερολέπτων. Εκεί ακούγονταν και οι φωνές των περαστικών που καλούσαν τον Ντέρεκ Σόβιν να χαλαρώσει την πίεση στον λαιμό του Φλόιντ, που φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει προτού χάσει τις αισθήσεις του.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέραν από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος» ανέφερε ο εισαγγελέας της κατηγορούσας αρχής προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας πως ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στο οποίο φορούσε χειροπέδες, για σχεδόν 9 λεπτά. Για εκείνον, οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου». Όμως, συνέχισε: «αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκησε «479 δευτερόλεπτα όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Ο Μπλάκγουελ τόνισε στη συνέχεια πως ο Φλόιντ, έχοντας τις χειροπέδες στα χέρια, είχε πει όχι μία, ούτε δύο αλλά…27 φορές ότι δεν μπορούσε να ανασάνει προτού χάσει τις αισθήσεις του. “Εβαλε τα γόνατά του στο σβέρκο και την πλάτη του, τον πίεσε και τον πλάκωσε μέχρι την τελευταία του ανάσα. Όχι κυρίες και κύριοι! Για την ακρίβεια, μέχρι να στραγγίξει από αυτόν και την τελευταία ανάσα ζωής” είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της κατηγορούσας αρχής.

Σήμερα, πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Φλόιντ, κατέθεσε ως πρώτη μάρτυρας η Τζίνα Λι Σκάρι που δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας της Μινεάπολις για περίπου επτά χρόνια.

Pool

Κατέθεσε όλο το σκηνικό της κλήσης που δέχθηκε στις 25 Μαίου 2020 με αφορμή ένα πλαστό χαρτονόμισμα που φέρεται πως έδωσε σε ένα κατάστημα ο Τζορτζ Φλόιντ. Η μάρτυρας ανέφερε με λεπτομέρειες τη διαδικασία αποστολής του περιπολικού στον τόπο του συμβάντος.

Η ακροαματική διαδικασία μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση από αμερικανικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το ABC News.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μερικές δεκάδες άτομα που φώναζαν συνθήματα έξω από δικαστήριο της Μινεάπολις και κρατούσαν πλακάτ κατά της αστυνοιμικής βίας.

Κρατούσαν και ένα ομοίωμα φερέτρου με τον δικηγόρο της οικογένειας Φλόιντ να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως η δίκη θα είναι, μεταξύ άλλων και “ένα τεστ του εάν η Αμερική θα δώσει ζωή ξανά στην Διακήρυξη Ανεξαρτησίας “.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα