ΑΘΗΝΑ
08:39
|
23.04.2024
Δεκάδες καλλιτέχνες ερμηνεύουν Μπετόβεν και Μουσόργκσκι έξω από την κατάληψη του θεάτρου Odeon, απαιτώντας το"άνοιγμα" του πολιτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Συναυλία για τον πολιτισμό”, διοργανώθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, μπροστά από τη πολυσύχναστη κατάληψη του θεάτρου Odéon του Παρισιού.

Ενώ οι υπό κατάληψη θεατρικοί χώροι στη Γαλλία, φτάνουν τους 90 τον αριθμό και ενώ το κίνημα συνεχίζει να απαιτεί το άνοιγμα του κλάδου του πολιτισμού, την παράταση του “λευκού έτους” (περίοδος παράτασης της λήψης επιδομάτων στήριξης με μειωμένες προϋποθέσεις) και την απόσυρση της μεταρρύθμισης του νομοσχεδίου για την ανεργία, συνθέσεις Μουσόργκσκι και Μπετόβεν ήχησαν νωρίς το Σάββατο απόγευμα, όταν μετά από πρόσκληση του SNAM-CGT (Εθνική Ένωση Συνδικάτων των Μουσικών της Γαλλίας), δεκάδες μουσικοί ορχήστρας (από την Όπερα του Παρισιού και τη Φιλαρμονική του Radio France) μετεφέραν τα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά τους, μπροστά στο θέατρο και έδωσαν μια μεγάλη συναυλία στο δημόσιο χώρο, αψηφώντας τις απαγορεύσεις που προτάσσουν τα υγειονομικά μέτρα. 

Παρόλο που ισχύει απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσότερων των έξι ατόμων, πλήθος αρκετών δεκάδων ανθρώπων, υποστηρικτών της κινητοποίησης, αλλά σίγουρα και απλά μουσικόφιλων, πέρασαν από το Odéon και παρακολούθησαν τη συναυλία, η οποία τελείωσε με την παρουσίαση μιας ορχηστρικής εκδοχής του El pueblo unido – επαναστατικού τραγουδιού της Χιλής από την εποχή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι είχαν ανακοινώσει την εκδήλωση στην Νομαρχία, αυτό δεν εμπόδισε την αστυνομία να προσπαθήσει, χωρίς μεγάλη επιτυχία, να τη διαλύσει.

Είχε προηγηθεί η ανάγνωση της ανακοίνωσης της κατάληψης του θεάτρου σχετικά με τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία 4 εκπροσώπων τους με το Υπουργείο Εργασίας: “Μας υποδέχτηκαν, μας απάντησαν… Δεν μας άρεσε η απάντηση. Ξεκάθαρα: ούτε η εργασία μας ούτε το δεύτερο “λευκό έτος” είναι εγγυημένα! Η ισορροπία από τη μέρα των πρώτων καταλήψεων έχει αλλάξει! Ας ενισχύσουμε τις καταλήψεις! Προς όλους και όλες που αγωνίζονται και προς όλους τους υπό κατάληψη χώρους: Ούτε βήμα πίσω!”.

“Επειδή η χαρά είναι επίσης μέρος του αγώνα!” έγραφαν οι καταληψίες διοργανωτές στο Facebook, από όπου μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει σε live steaming τη συναυλία.

En Paris, Francia, Artistas en lucha ocupan el ODEON y terminan concierto en apoyo a las otras ocupaciones y todas las luchas cantando "El pueblo unido jamas será vencido", via @CerveauxNonhttps://fb.watch/4wJNgRQxmC/

Posted by Sava Laeners on Saturday, March 27, 2021

Λίγες μέρες πιο πριν: Πρώτη εκκένωση κατάληψης. 

Στις 24 Μαρτίου 2021 εκκενώθηκε μετά από δέκα ημέρες κατάληψης το Grand Théâtre de Bordeaux. Είναι η πρώτη εκκένωση πολιτιστικού τόπου που είχε καταληφθεί από το καλλιτεχνικό κίνημα. Υπό κατάληψη από τις 15 Μαρτίου, το Grand Théâtre de Bordeaux εκκενώθηκε με απόφαση της δημοτικής αρχής την Τετάρτη 24 Μαρτίου, με γενικά ήρεμο τρόπο, αλλά και με κάποιες εντάσεις. Αυτή είναι η πρώτη εκκένωση κατάληψης από τότε που το κίνημα ξεκίνησε στο θέατρο Odéon στο Παρίσι στις 4 Μαρτίου, για να απαιτήσει την επαναλειτουργία υπό συγκεκριμένους όρους των πολιτιστικών χώρων της Γαλλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την δολοφονία Λυγγερίδη

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα