ΑΘΗΝΑ
06:57
|
16.04.2024
Διαρροή στα ΜΜΕ των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Εξαιρετικά απίθανο” θεωρείται πλέον το σενάριο να διέφυγε ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 από εργαστήριο της Γουχάν ενώ ως πιο πιθανό εκτιμάται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της προκαταρκτικής έκθεσης που συντάχθηκε μετά την από κοινού έρευνα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κίνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες (Associated Press) επικαλούμενο διαρροές της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι τα δεδομένα που συνέλεξε η αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν εμφανίζουν ως πιο πιθανό σενάριο η μετάδοση του νέου κορονοϊού να έγινε από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Η έρευνα αποκλείει το σενάριο της διαφυγής του ιού από εργαστήριο της Κίνας με τον χαρακτηριστικό “εξαιρετικά απίθανο”. Ως “πολύ πιθανό” παρουσιάζεται το σενάριο της μετάδοσης από κάποιο δεύτερο, εκτός των νυχτερίδων, ζώο ενώ δεν έχει αποκλειστεί τελείως η πιθανότητα ο ιός να πέρασε στη διατροφική αλυσίδα και από εκεί να μεταδόθηκε στους ανθρώπους.

Η ομάδα των επιστημόνων του ΠΟΥ, η οποία συνέταξε την έκθεση, υποστηρίζει ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να εξακριβωθεί η προέλευση της πανδημίας αλλά συστήνει να απορριφθεί τελείως η υπόθεση της διαρροής από κάποιο εργαστήριο.

Η έκθεση αναμένεται να δοθεί εντός των επόμενων ημερών στη δημοσιότητα, αφού πρώτα μεταφραστεί σε όλες τις προβλεπόμενες γλώσσες και αφού περάσει από έναν τελευταίο έλεγχο, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο ειδικός και μέλος της αποστολής του ΠΟΥ στη Γουχάν, Πίτεν Μπεν Εμπαρέκ. Ο ίδιος υγειονομικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στα συμπεράσματα της έκθεσης σε σχέση με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, εξέφρασε τη “βαθύτατη ανησυχία” της για συμπεράσματα της έρευνας και ζήτησε εκ νέου από το Πεκίνο να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την προέλευση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, κατηγόρησε τον ΠΟΥ και την Κίνα για “έλλειψη διαφάνειας” στην αποστολή στην Γουχάν και ζήτησε τη διενέργεια “ανεξάρτητης έρευνας” χωρίς, όπως είπε, παρεμβάσεις και αλλαγές από την κυβέρνηση της Κίνας. Το Πεκίνο απορρίπτει τους αμερικανικούς υπαινιγμούς και τους χαρακτηρίζει “αβάσιμους”.   

Η πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εξαρχής καταστήσει το Πεκίνο υπεύθυνο για την εξάπλωση της πανδημίας με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τον κορονοϊό “κινεζικό ιό” σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα