ΑΘΗΝΑ
03:49
|
19.04.2024
Ο Γουάνγκ Γι ολοκληρώνει με την επίσκεψή στο Ομάν μία σημαντική περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σουλτανάτο του Ομάν επέλεξε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου στη Μέση Ανατολή.

Chinese Foreign Minister Wang Yi speaks in Beijing on Feb. 26, 2020. (AP)

Συναντώντας τον Ομανέζο υπουργό Βασιλικών Υποθέσεων, Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ αλ Νουμάνι, εξέφρασε την επιθυμία της Κίνας προκειμένου να παίξει το Ομάν έναν “μοναδικό και εποικοδομητικό ρόλο” στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις.

Μετέφερε εγκάρδιους χαιρετισμούς του Κινέζου προέδρου Χι Τζινπίνγκ στον Σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Τάρικ αλ Σαίντ, επισημαίνοντας πως η Κίνα επιδιώκει πάντα “μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης, που προωθεί την ισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών” παρόμοια με την πολυετή εξωτερική πολιτική του Ομάν.

Αποκαλώντας το Ομάν “αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο” εξέφρασε την επιθυμία της Κίνας να ενισχύσει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

O Ομανέζος υπουργός από την πλευρά του εξήρε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με την Κίνα, ενθάρρυνε τις κινέζικες επενδύσεις στη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων ιδιαίτερα στου τομείς της πληροφορικής.

Η περιοδεία του Γουάνγκ στην Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος υπουργός ολοκληρώνει αύριο την επίσημη επίσκεψή του στο Ομάν. Με τον τρόπο αυτό σφραγίζει μία σημαντική περιοδεία στην περιοχή που είχε ως πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία και επόμενους την Τουρκία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της περιοδείας του θεωρείται η συμφωνία που υπέγραψε στην Τεχεράνη με στόχο την πολυεπίπεδη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων διάρκειας 25 ετών και στην οποία προβλέπονται κατά πληροφορίες σινικές επενδύσεις τουλάχιστον 400 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία στους τομείς των υποδομών, Ενέργειας, μεταφορών, συγκοινωνιών, τεχνολογίας αιχμής, αλλά και επιστημών.

Image

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα