ΑΘΗΝΑ
08:15
|
19.04.2024
Για άτομα κάτω των 55 ετών λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να συνδέεται με εμφάνιση θρομβώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέστειλε ο Καναδάς τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών με την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης να αιτιολογεί την απόφασή της στο γεγονός ότι ενδέχεται το σκεύασμα να συνδέεται με την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων στην Ευρώπη.  

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης ζήτησε την αναστολή των εμβολιασμών προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να αξιολογήσει τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. “Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή εμβολίων AstraZeneca Covid-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους”, δήλωσε η Δρ Σέλεϊ Ντικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης.

Η κ. Ντικς είπε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι τώρα δυνητικά τόσο υψηλός όσο ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από αυτόν στον 1 εκατομμύριο κίνδυνο που πιστεύεται προηγουμένως. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που ανέπτυξαν έναν σπάνιο θρόμβο αίματος μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρόμβους είναι τόσο υψηλό όσο 40%.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Καναδά δεν επηρεάζεται από την αναστολή αυτού του εμβολίου καθώς η χώρα δεν είχε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες του σκευάσματος της AstraZeneca.

Περισσότερες από δέκα χώρες στην Ευρώπη έχουν προσωρινά αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) το έχουν κηρύξει ασφαλές και ότι δεν συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Ο δρ. Τζος Ρέιμερ της ειδικής ομάδας για την εφαρμογή εμβολίων στη Μανιτόμπα του Καναδά δήλωσε, παρά το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων στο αίμα που να σχετίζεται γενικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νέες γυναίκες στην Ευρώπη. Ο κ. Ρέιμερ είπε ότι ο σπάνιος τύπος θρόμβωσης συμβαίνει συνήθως μεταξύ τεσσάρων και 20 ημερών μετά τη λήψη και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή. “Ενώ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα οφέλη για όλες τις ηλικίες υπερτερούν των κινδύνων που δεν αισθάνομαι άνετα με τη λέξη πιθανώς. Θέλω να δω περισσότερα δεδομένα να προέρχονται από την Ευρώπη, οπότε γνωρίζω ακριβώς τι είναι αυτή η ανάλυση κινδύνου-οφέλους”, τόνισε ο δρ. Ρέιμερ.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα