ΑΘΗΝΑ
13:56
|
25.04.2024
Επικριτική στάση για το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επιφύλαξε ο Δένδιας σε τηλε-συνέδριο του ιδρύματος JINSA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο διαδικτυακό συνέδριο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης “Jewish Institute for National Security of America” (JINSA) με αντικείμενο τις ελληνο-αμερικανικές και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αρχικά, έκανε μία συνοπτική παρουσίαση των βασικών αξόνων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ως βασικές σταθερές αφενός το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και αφετέρου την προσήλωση στην πολυμερή και διμερή συνεργασία με στόχο την προώθηση συνεργειών και την αντιμετώπιση εντάσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιρροή των σημαντικών μεταβλητών που συνιστούν η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ,της Ρωσίας, της Κίνας και της ΕΕ, η αυξανόμενη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδίδοντάς την εν μέρει στην “παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τη στρατιωτική ανάμιξή της σε περιφερειακές κρίσεις, όπως στη Συρία και τη Λιβύη”. Δεν παρέλειψε επίσης εκτενή αναφορά σε πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Μεσανατολικό, έπειτα από τις πρόσφατες «Συμφωνίες του Αβραάμ» εκτιμώντας πως σηματοδοτούν “ευπρόσδεκτο παράδειγμα στις σχέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής”.

Οι βάσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Σε αυτές τις βάσεις, ο Δένδιας, συνόψισε τους βασικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής “για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας με όλους τους εταίρους”.

Αναφέρθηκε στον “σταθεροποιητικό ρόλο” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και στην ανάδειξή της “σε ενεργειακό κόμβο.”

Αναφέρθηκε, επίσης, στη Λιβύη και στο Κυπριακό, ενώ επεκτάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της “στρατηγικής σχέσης” συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και τις προοπτικές περαιτέρω εδραίωσής της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην “πολυσχιδή”, όπως την χαρακτήρισε, ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς και την προώθηση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με άλλες ώρες της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα