ΑΘΗΝΑ
02:38
|
05.05.2024
Με δάκρυα στα μάτια καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας στου Φλόιντ στη δίκη του λευκού αστυνομικού που τον σκότωσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δάκρυα στα μάτια η 18χρονη Νταρνέλα Φρέιζιερ από τη Μινεάπολη, που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό της το βίντεο με τη σύλληψη και τον αποτρόπαιο θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ— δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους λυγμούς όταν εξιστόρησε ως μάρτυρας τα όσα είδε στις 25 Μαίου 2020.

«Ναι», απάντησε, κλαίγοντας και μην μπορώντας να αναπνεύσει, όταν ερωτήθηκε εάν τον αναγνωρίζει.«Αυτός είναι ο αστυνομικός που είχε γονατίσει πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ».

Η γυναίκα που κατέγραψε <br> τη φριχτή δολοφονία <br> στη Μινεάπολη (βίντεο)

«Βλέπω έναν άνδρα στο έδαφος και βλέπω έναν αστυνομικό να γονατίζει πάνω του», είπε η Φρέιζιερ στους ενόρκους, εξηγώντας γιατί πρώτα έδιωξε από το σημείο, στέλνοντάς τον πίσω στο κατάστημα, τον μικρότερο ξάδελφό της. Για να μην βλέπει.«Ένας τρομοκρατημένος, φοβισμένος άνδρας εκλιπαρούσε για τη ζωή του» είπε…

Η 18χρονη έχασε την ψυχραιμία της και η φωνή της έσπασε, όταν οι εισαγγελείς της έδειξαν μια φωτογραφία από το βίντεο, όπου καταγράφεται η στιγμή κατά την οποία ο Σόβιν, με το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, μοιάζει να κοιτάζει απευθείας προς τον φακό της Φρέιζιερ.

Εάν δεν ήταν αυτή και το βίντεο που τράβηξε συνταράσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως, πιθανώς σήμερα να μην ήξερε κανείς για τον άδικο χαμό του 46χρονου Αφροαμερικανού. Και ακόμη χειρότερα; Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο λευκός αστυνομικός που προκάλεσε θανατηφόρα ασφυξία με το κεφαλοκλείδωμα, πιθανώς να μην καθόταν καν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Derek Chauvin trial: two jurors cut over impartiality concerns after $27m  Floyd settlement | George Floyd | The Guardian

Οι εισαγγελείς κάλεσαν να καταθέσουν σήμερα και άλλους αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν από κοντά τη σύλληψη, στις 25 Μαΐου του 2020. Μεταξύ αυτών μια νεαρή γυναίκα που εργαζόταν σε βενζινάδικο στην άλλη πλευρά του δρόμου κι ένας αθλητής πολεμικών τεχνών που περνούσε από το σημείο.

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, οι εισαγγελείς έπαιξαν βίντεο από διάφορες γωνίες όπου καταγραφόταν η σύλληψη, προκειμένου να τα δουν οι ένορκοι.

Αίσθηση προκάλεσε και η κατάθεση του 33χρονου επαγγελματία αθλητή μεικτών πολεμικών τεχνών,Ντόναλντ Ουίλιαμς. Ο Ουίλιαμς ακούγεται στα βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ να φωνάζει προσβολές προς τον Σόβιν και να ζητά από την αστυνομία να ελέγξει τον σφυγμό του Τζορτζ Φλόιντ.«Βλέπετε ότι παλεύει να πάρει ανάσα!» τους έλεγε!

Ο Τζορτζ Φλόιντ «έσβηνε αργά κατά τη σύλληψη»

Το ηχητικό από το τηλεφώνημα που έκανε ο Ουίλιαμς στην αστυνομία μετά τη σύλληψη ακούστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ουίλιαμς σκούπισε τα μάτια του με ένα λευκό χαρτομάντιλο, καθώς η ταραγμένη φωνή του γέμισε την αίθουσα.

«Νομίζω ότι έγινα μάρτυρας ενός φόνου», είπε ο Ουίλιαμς στους ενόρκους. «Επομένως, ένιωσα ότι έπρεπε να καλέσω την αστυνομία για την αστυνομία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα