ΑΘΗΝΑ
23:28
|
18.04.2024
“Μη ελκυστική αλλά απαραίτητη” η χρήση βίας δηλώνει στο ακροατήριο ο συνήγορος του λευκού αστυνομικού κατηγορούμενου για δολοφονία και ανθρωποκτονία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία συγκλονιστική κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που είδε μπροστά στα μάτια του να “σβήνει αργά και βασανιστικά” ο Τζορτζ Φλόιντ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας με κατηγορούμενο για δολοφονία και ανθρωποκτονία τον λευκό αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν. Ο μάρτυρας Ντόναλντ Ουίλιαμς δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είδε τον Τζορτζ Φλόντ να “σβήνει αργά” κατά τη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο κατηγορούμενος αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του θύματός του. Ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν χαρακτήρισε τη χρήση βίας από την πλευρά του εντολέα του “μη ελκυστική αλλά απαραίτητη”.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Ντόναλντ Ουίλιαμς

Τον Μάιο του 2020 οι κάμερες κατέγραψαν τον Ντέρεκ Σόβιν με άλλους τρεις αστυνομικούς να συλλαμβάνουν και να σκοτώνουν τον Τζορτζ Φλόιντ έξω από εμπορικό κατάστημα στη Μινεάπολη ενώ ο συλληφθείς τους παρακαλούσε να του χαρίσουν τη ζωή του προλαβαίνοντας να αρθρώσει τη φράση: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Μια φράση που έγινε σύμβολο των κινητοποιήσεων και του κύματος διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων. Αυτή η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν θεωρείται από πολλούς ως καθοριστική στιγμή για τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική.

Ο 45χρονος Σόβιν  ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομία, αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας, οι οποίες επισείουν ποινή φυλάκισης έως και 40 χρόνια.

Τα βασικά σημεία της πρώτης ημέρας της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν

Τρεις άλλοι αξιωματικοί που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (Τόου Τάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Κ. Λέιν) θα δικαστούν επίσης αργότερα μέσα στο έτος.

Τι ειπώθηκε την πρώτη ημέρα της δίκης


Ο 33χρονος επιχειρηματίας Ντόναλντ Ουίλιαμς κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα ήταν έτοιμος να μπει στο κατάστημα Cup Foods, στη Μινεάπολη της Μινεσότας, όταν είδε τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ. Είπε ότι αποφάσισε να μην μπει στο κατάστημα και αντ ‘αυτού ξεκίνησε να μιλάει με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν παροτρύνοντάς τους να ελέγξουν τον σφυγμό του Φλόιντ. Είπε στο δικαστήριο ότι μπορούσε να δει τη ζωή του Φλόιντ να πέφτει. “Έσβηνε αργά σαν ένα ψάρι σε μια σακούλα”, είπε. “Τα μάτια του κυλούσαν σιγά-σιγά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του” έως ότου “δεν είχε ζωή μέσα του πλέον στο σώμα του”.

Οι τοποθετήσεις των εισαγγελέων

Στην αρχή της δίκης, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν δείχνοντας το βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών, το οποίο τράβηξε ένας από τους παρευρισκόμενους στο σημείο της σύλληψης που κατέληξε να γίνει ο τόπος μιας δολοφονίας. Στο βίντεο ο αστυνομικός Σόβιν πιέζει με όλη τη δύναμή του με το γόνατό του τον λαιμό του 46χρονου πατέρα δύο παιδιών Φλόιντ.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ  είπε στους ενόρκους ότι ο Φλόιντ είπε 27 φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σόβιν “εκδήλωσε μια επικίνδυνη συμπεριφορά … χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τις συνέπειες στο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ”, δήλωσε ο κ. Μπλακγουελ.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Έρικ Νέλσον, στις εναρκτήριες δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία “είναι πολύ μεγαλύτερα από εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα” των βίντεο. Πρόσθεσε ότι θα αποδειχθεί εντός της δικαστικής αίθουσας πως ο Φλόιντ πέθανε από “καρδιακή αρρυθμία ως αποτέλεσμα της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου, της κατάποσης μεθαμφεταμίνης και  φαιντανύλης και της αδρεναλίνης στο σώμα του”.

Η κατάθεση της αστυνομικού Τζένα Σκάρι

Το δικαστήριο άκουσε επίσης την κατάθεση της αστυνομικού Τζένα Σκάρι, η οποία κινητοποίησε τον Σόβιν και τους άλλους τρεις αστυνομικούς για ένα περιστατικό με πλαστό 20δόλαρο έξω από το κατάστημα Cup Foods. Μια κάμερα κλειστού κυκλώματος στη μία πλευρά του καταστήματος έδινε στην αστυνομικό Σκάρι τη δυνατότητα να παρακολουθεί απευθείας τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομικός Τζένα Σκάρι δήλωσε στους ενόρκους ότι δεν παρακολούθησε τη σύλληψή στο σύνολό της καθώς έπρεπε να απαντά σε άλλες κλήσεις των πολιτών στην αστυνομία ενώ υποστήριξε ότι πίστεψε πως η εικόνα στην οθόνη “είχε παγώσει” βλέποντας για πόσο χρονικό διάστημα βρισκόταν ακινητοποιημένος ο Φλόιντ στον δρόμο. Σύμφωνα με την αστυνομικό τότε άρχισε να ανησυχεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτή τη σύλληψη.

Πριν από την έναρξη της δίκης, συγγενείς του Φλόιντ, δικηγόροι και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων γονάτισαν έξω από το δικαστικό μέγαρο για εννέα λεπτά, όσα χρειάστηκε ο Σόβιν για να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα