ΑΘΗΝΑ
14:22
|
20.04.2024
Ιστορική στιγμή για τις 4 εκατομμύρια γυναίκες που απειλούνται με ακρωτηριασμό κάθε χρόνο στην Κένυα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιστορική στιγμή για τις 4 εκατομμύρια γυναίκες που απειλούνται με κλειτοριδεκτομή κάθε χρόνο στην Κένυα, είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επικυρώνει την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι διακόσια εκατομμύρια γυναίκες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων από την εφηβική τους ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους.

Αυτή η βαρβαρότητα, που απειλεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ετησίως, έχει οδηγήσει σε αιμορραγίες μέχρι θανάτου ή θάνατο από μολυσματικές ασθένειες, ενώ όσες καταφέρνουν να επιζήσουν υποφέρουν από πόνους που κρατάνε για χρόνια.

Το 2017, η γιατρός Tatu Kamau, έκανε αίτηση προκειμένου να θεωρηθεί αντισυνταγματική η κλειτοριδεκτομή. Οι τρεις δικαστές που βρέθηκαν απέναντι της, ψήφισαν κατά της αίτησης.

Στην Κένυα, το 2011, η κλειτοριδεκτομή κρίθηκε παράνομη, επιβάλλοντας μάλιστα ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 2.000 δολαρίων σε όσους τον συνέχιζαν.

Ωστόσο, δεν υπήρξε η αναμενόμενη απήχηση, αφού οι κοινότητες αρνούνταν και εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο, καθώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ακρωτηριασμός επιστρέπει στα νεαρά κορίτσια να γίνουν άξιες σύζυγοι.

“Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών” δήλωσε η Felister Gitonga, επικεφαλής του προγράμματος Equality Now, πρόσθεσε ωστόσο ότι “θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες” για να σταματήσει η κουλτούρα του ακρωτηριασμού.

Συνολικά πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έχουν υποστεί την απάνθρωπη αυτή πρακτική, ενώ στη Σομαλία σχεδόν κάθε γυναίκα υποβάλλεται σε αυτή -σε ηλικία 5-9 ετών στο 80% των περιπτώσεων.

Τα 2/3 των κοριτσιών μάλιστα, υποβάλλονται στη χείριστη δυνατή εκδοχή του ακρωτηριασμού, όπου τα χείλη του αιδοίου ράβονται μεταξύ τους, αφήνοντας ένα κενό σε διάσταση κεφαλής σπίρτου -κάνοντας την ούρηση και την περίοδο αληθινό βασανιστήριο.

Ο ακρωτηριασμός αποτελεί μία απαράδεκτη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, προκαλώντας προβλήματα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητά τους -από την ούρηση έως το σεξ και τον τοκετό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα