ΑΘΗΝΑ
22:33
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος Σίσι χωρίς περιστροφές, απαίτησε να μην πειραχτεί ούτε "μια σταγόνα νερού της Αιγύπτου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ήταν σήμερα απόλυτα ξεκάθαρος απέναντι στην Αιθιοπία. “Η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει “μια σταγόνα νερού” της Αιγύπτου” είπε βάζοντας στο τραπέζι, εμμέσως πλην σαφώς, την απειλή σύρραξης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε για το Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), πρόσθεσε: “Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο”.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε πως για την Αίγυπτο είναι αδιαπραγμάτευτη τυχόν σκόπιμη μείωση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου από τη μεριά των αιθιοπικών αρχών.

Προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός πως η δήλωση Σίσι έγινε μία βδομάδα μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι ‘Αχμεντ, πως η Αιθιοπία “δεν έχει πρόθεση” να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της, αλλά να εξασφαλίσει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για την ανάπτυξή της, μέσω του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος. “Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα” είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Η Αιθιοπία θεωρεί ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Η Αίγυπτος, που εξαρτάται την υδροδότησης από τον Νείλο κατά 97%, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Το γειτονικό Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος “Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση” (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία.

Στις 3 Μαρτίου 2021, η Αφρικανική Ένωση συγκρότησε κουαρτέτο σε συνεννόηση με ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ με στόχο την εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής, ενώ στο μεταξύ το αιθιοπικό φράγμα έχει φέρει πιο κοντά την Αίγυπτο και το Σουδάν, που προχώρησαν την ίδια περίοδο σε σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα