ΑΘΗΝΑ
03:56
|
20.04.2024
Κάποιοι από αυτούς που δεν θα εμβολιαστούν θα νοσήσουν με κορονοϊό και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία, “γενέτειρα” του εμβολίου της AstraZeneca με το οποίο έχει εμβολιάσει εκατομμύρια πολίτες της, προειδοποίησε σήμερα ότι το “πάγωμα” της χρήσης του από πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους από κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη (30/3) η Γερμανία ανακοίνωσε ότι παγώνει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ τόσο η Γαλλία όσο και η Νορβηγία δεν επιτρέπουν πλέον τους εμβολιασμούς με το σκέυασμα σε ηλικίες μικρότερες από τα 55 έτη. Η Ισπανία, από την πλευρά της δεν επιτρέπει τους εμβολιασμούς στις ηλικίες κάτω των 65.

Με φόντο, τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων ηγετών για τις παρενέργειες του εμβολίου, τις καθυστερήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος σε ολόκληρη την Έυρώπη και τη διαμάχη ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τις προμήθειες με εμβόλια, οι Βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιφυλάσσονται απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων προκλήθηκαν από τους εμβολιασμούς, μόνο κάποιοι επιμένουν να συνδέουν τα περιστατικά με ανθρώπους που είχαν ήδη πρόβλημα”, δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Ίνγκλις, πρώην Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Φαρμάκων.

“Σήμερα, στο μέσον της πανδημίας με τους αριθμούς των κρουσμάτων να ανεβαίνουν είναι τεράστιο ρίσκο να πηγαίνεις πίσω τους εμβολιασμούς” διεμήνυσε.

“Οι αποφάσεις για πάγωμα μπορεί να είναι προληπτικές αλλά αν οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται και με το συγκεκριμένο εμβόλιο αυτό είναι ένα πλήγμα και στην πίστη τους στον εμβολιασμό. Κάποιοι από αυτούς που δεν θα εμβολιαστούν θα νοσήσουν με κορονοϊό και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Οι αποφάσεις για πάγωμα των εμβολιασμών θα προκαλέσουν πολλούς θανάτους!” προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Φαρμάκων.

Η AstraZeneca την ίδια ώρα δηλώνει ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων που καταγράφονται δεν είναι τόσες πολλές συγκριτικά με εκείνες που συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό, επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Tέλος, η βρετανοσουηδική εταιρεία σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην αρνητική δημοσιότητα του σκευάσματός της αποφάσισε να το μετονομάσει από τις 26 Μαρτίου σε Vaxzevria. Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η AstraZeneca επισημαίνεται ότι η μετονομασία του εμβολίου δεν συνεπάγεται και κάποια αλλαγή στη σύνθεση του σκευάσματος.

Tι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ισπανία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών. Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της Τρίτης, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Ιταλία

Η Ιταλία άρχισε και πάλι τους εμβολιασμούς AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις 19 Μαρτίου, αφού ανέστειλε για λίγο τη χρήση του νωρίτερα το Μάρτιο. Χθες, Τρίτη ο 73χρονος πρωθυπουργός της χώρας Μάριος Ντράγκι και η σύζυγός του, έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου δίνοντας το παράδειγμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου AstraZeneca στις 19 Μαρτίου, αλλά χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δανία

Η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το Μάρτιο λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων στο αίμα. Στις 25 Μαρτίου, παρέτεινε την αναστολή της για άλλες τρεις εβδομάδες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Περίπου 150.000 άτομα στη Δανία είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν ανασταλεί.

Νορβηγία

Όπως και η γειτονική Δανία, η Νορβηγία ανέστειλε επίσης τη διάθεση του εμβολίου στις 11 Μαρτίου. Στις 26 Μαρτίου, αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι θα καθυστερήσουν την απόφασή τους για το εάν θα επαναληφθεί η χρήση του έως τις 15 Απριλίου.

Σουηδία

Ο Οργανισμός Υγείας της χώρας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι ξαναρχίζει τη χρήση του εμβολίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά διατηρεί την αναστολή της χορήγησής τους σε νεότερα άτομα.

Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να παγώσει το εμβόλιο αναστέλλοντας τους εμβολιασμούς σε άτομα κάτω των 60, υπό το φόβο θρομβώσεων που πιθανότατα να προκαλεί.  «Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εμβόλια», τόνισε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη το βράδυ της Τρίτης την απόφασή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα