ΑΘΗΝΑ
10:25
|
03.05.2024
Η βελγική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση για την απόφαση που εκδόθηκε σε συνοπτική διαδικασία από το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βελγική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση για την απόφαση που εκδόθηκε σε συνοπτική διαδικασία από το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών και η οποία θεωρεί παράνομα τα μέτρα περιορισμού των δημοσίων ελευθεριών που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα την Τετάρτη η Υπουργός Εσωτερικών, Αννελίς Φερλίντεν.

Είχε προηγηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων. Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

«Η δικαστική απόφαση αφορά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο (χρήση μάσκας, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών, κοινωνική απόσταση…) αλλά όχι τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δικηγόρος της LDH, Όντρεϊ Λάκνερ.

Άλλες δικαστικές αποφάσεις και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαίωσαν προηγουμένως την νομική βάση για αυτά τα μέτρα και το γεγονός ότι παράλληλα η κυβέρνηση μπορεί να εργαστεί εκδίδοντας υπουργικά διατάγματα, σημείωσε η Υπουργός.

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Ντε Κρο, σε πρώτη ανάγνωση βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα που κηρύσσει την επιδημία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με κοινοβουλευτική επιβεβαίωση, και στην συνέχεια αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία να λάβει μέτρα για περίοδο τριών μηνών. Προβλέπεται τακτική υποβολή εκθέσεων στο κοινοβούλιο. Το κείμενο απαριθμεί μια σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν και ποια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για ένα έτος: περιορισμός της κυκλοφορίας, κλείσιμο εγκαταστάσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας κ.λπ.

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα