ΑΘΗΝΑ
14:21
|
25.04.2024
Δεκατέσσερα κράτη, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, αφήνουν υπαινιγμούς για παρεμβάσεις από την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις “ανησυχίες” τους για την εγκυρότητα της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 εξέφρασαν δεκατέσσερα κράτη, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχία, η οποία ενισχύθηκε από δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για προβλήματα στην πρόσβαση σε κάποια δεδομένα από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διενήργησε την έρευνα στην Κίνα.  

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η είναι “πιθανή έως πολύ πιθανή” η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου, ενώ ως “εξαιρετικά απίθανο” χαρακτηρίζεται το σενάριο διαφυγής του ιού από κάποιο εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας. “Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν”, σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ.

“Είναι εξίσου ουσιαστικό να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για το γεγονός ότι η διεθνής έρευνα για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε αρχικά δεδομένα και δείγματα”, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των 14 κρατών για τη μελέτη των επιστημόνων του ΠΟΥ σε συνεργασία με Κινέζους συναδέλφους τους.

Το κοινό ανακοινωθέν φέρει τις υπογραφές των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας, της Νοτίου Κορέας, της Σλοβενίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Τα 14 αυτά κράτη ζητούν επίσης τη διενέργεια περαιτέρω αναλύσεων για τα αίτια εξάπλωσης της νόσου Covid-19 οι οποίες θα είναι “διαφανείς, χωρίς παρεμβάσεις ή εμπόδια”.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ότι το Πεκίνο “προσέφερε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την έρευνα των επιστημόνων” και προειδοποίησε κατά της προσπάθειας πολιτικοποίησης της προσπάθειας να αναζητηθεί η προέλευση του νέου κορονοϊού.

Δύο μήνες νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξήρε την Κίνα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης υπογραμμίζοντας πως τον είχε εντυπωσιάσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ με τις γνώσεις γύρω από τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα