ΑΘΗΝΑ
23:35
|
19.04.2024
Η 17χρονη Τουρκάλα, έγκυος στον πέμπτο μήνα, δολοφονήθηκε με 16 μαχαιριές από τον εν διαστάσει σύζυγό της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιστορία της 17χρονης Σεζέν από τη Σμύρνη είναι εξαιρετικά οδυνηρή παρά το νεαρό της ηλικίας της. Είναι δε και εξαιρετικά σύντομη,αφού το ρολόι του χρόνου για την έφηβη Σμυρνιά, σταμάτησε πρόωρα, βίαια αν και όχι και τόσο αιφνίδια…

Το τέλος ήρθε πριν λίγες μέρες πάνω σε μία από τις συνήθεις εκρήξεις ζήλιας του 24χρονου συζύγου της, που δεν λυπήθηκε τίποτε. Ούτε τα 17 χρόνια της (υποτίθεται) αγαπημένης του, ούτε το πέντε μηνών έμβρυο που μεγάλωνε στα σπλάχνα της.

Μετά από ύβρεις και χαστούκια, ο 24χρονος Ανίλ Υ πήρε ένα μαχαίρι και σημάδεψε την Σεζέν Ουνλού βαθιά στο σώμα 16 φορές, δημιουργώντας ισάριθμα συντριβάνια αίματος που έμενε να κυλά ασταμάτητο μέχρι που οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου διαπίστωσαν, φθάνοντας, το θάνατό της.

Ο δράστης έφυγε σαν κυνηγημένος από τον τόπο του φονικού και συνελήφθη λίγες ώρες μετά από την αστυνομία της Σμύρνης. Ισχυρίστηκε ότι τυφλώθηκε από ζήλεια και παράφορο πάθος. Όμως, και στο παρελθόν είχε ξεσπάσει σε εκρήξεις θυμού και βίας. Και στο παρελθόν είχε χτυπήσει βάναυσα την 17χρονη σύζυγο, σε σημείο που αναγκάστηκε πριν τρεις μήνες να αναζητήσει άλλο σπίτι, για να ζήσει μακριά του και ασφαλής.

Δεν έζησε ούτε πολύ, ούτε ασφαλής.

Ο τουρκικός νόμος είναι εξαιρετικά επιεικής με άνδρες δράστες εγκλημάτων ζήλειας, πάθους και τιμής.

Η απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Μαρτίου να αποχωρήσει από τη διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Αποτροπή και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας ήταν απλώς το “κερασάκι” στην τούρτα της ατιμωρησίας εγκλημάτων σε βάρος των γυναικών. Σε βάρος πολιτών μάλλον…”δεύτερης” κατηγορίας που δολοφονούνται, μπροστά και πίσω από τις κάμερες των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών, και ξεχνιούνται συνήθως, λίγες μέρες ή βδομάδες αργότερα, ώσπου προσμετρηθούν στη μακρά “μαύρη λίστα” των θυμάτων γυναικοκτονίας.

Από την αρχή του 2021 υπολογίζεται πως έχουν δολοφονηθεί βάνασα στην Τουρκία στην κατηγορία των εγκλημάτων “τιμής”, περίπου 90 γυναίκες, έφηβες, νεαρές ή και μεγαλύτερες.

Η λίστα αυτή δεν προβλέπεται να σταματήσει να μεγαλώνει. Τουλάχιστον όχι σύντομα.

Οι διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν για επαναφορά στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της Βίας κατά των Γυναικών γίνεται ένα ακόμη εργαλείο για συσπείρωση των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας, προς άγραν εκείνου του τμήματος των ψηφοφόρων, που ανεξαρτήτως θρησκείας ή δόγματος, παραμένουν ασυγκίνητοι σε ένα νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες στην Τουρκία θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται.

Με φωνή και γροθιά σηκωμένη ψηλά στους δρόμους.

Με σθένος διπλάσιο, για να εκπροσωπήσουν όσες, ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να μιλήσουν πια…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα