ΑΘΗΝΑ
07:12
|
25.04.2024
Οι φοιτητές καταγγέλλουν την κατάφορη λογοκρισία – Πώς το Παλαιστινιακό εμπλέκεται στην ακύρωση ομιλίας της ακαδημαϊκού και αγωνίστριας κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πανεπιστήμιο Μπάτλερ στην πολιτεία Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία της ακτιβίστριας, συγγραφέα και ακαδημαϊκού Άντζελα Ντέιβις με θέμα “Κοινός Αγώνας, Συλλογική Απελευθέρωση: Μια συζήτηση με την Άντζελα Ντέιβις”.

Μια εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον φοιτητικό σύλλογο του Πανεπιστημίου, το τμήμα Φυλετικών σπουδών, Φύλου και Σεξουαλικότητας, το Κέντρο Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Μαύρων και το Κέντρο Κοινοτικής Δράσης και Διαφορετικότητας. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι πρόκειται για κατάφορη περίπτωση λογοκρισίας και υποχώρησης των πανεπιστημιακών αρχών στις πιέσεις φοιτητών που αντιτίθενται στους κοινωνικούς αγώνες και τους σκοπούς που υποστηρίζει με το έργο και τη ζωή της η Άντζελα Ντέιβις.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η αναβολή δεν είχε καμία σχέση με την ομιλήτρια και το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Διατείνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί για τη διοργάνωση ομιλιών από εξωπανεπιστημιακούς καλεσμένους.

Η επικεφαλής του φοιτητικού συλλόγου Ρουά Ντάας τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο ήταν ενήμερο από τον περασμένο μήνα, οι φοιτητές προετοιμάζονταν από τον περασμένο Ιανουάριο και τελικά η εκδήλωση ακυρώθηκε τρεις ημέρες πριν από τη διοργάνωσή της. “Πιστεύω ότι είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση λογοκρισίας. Είναι προδοσία της αποστολής που υποτίθεται πως επιτελεί το Πανεπιστήμιο”, τόνισε η Ντάας. Οι φοιτητές με επιστολή τους προς τους εκδότες της πανεπιστημιακής εφημερίδας παρουσιάζουν το ιστορικό της ακύρωσης και ζητούν να δοθούν εξηγήσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Η επιστολή για την ακύρωση και τη λογοκρισία στο πρόσωπο της Άντζελας Ντέιβις:

“Στις 29 Μαρτίου, χωρίς προειδοποίηση ή συνεννόηση, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Μπάτλερ ακύρωσε την εκδήλωση με τίτλο ‘Κοινός Αγώνας, Συλλογική Απελευθέρωση’ με κεντρική ομιλήτρια τη γνωστή για τους αγώνες κατά των φυλετικών δικαιωμάτων και κατά της θανατικής ποινής συγγραφέα και ακτιβίστριας, Άντζελα Ντέιβις. Η διοίκηση μονομερώς και αιφνιδίως ακύρωσε την εκδήλωση χωρίς να ενημερώσει τους επικεφαλείς των φοιτητικών συλλόγων που ακούραστα και ασταμάτητα προετοιμάζονταν εδώ και τέσσερις μήνες να συντονίσουν και να διοργανώσουν την εκδήλωση στο πανεπιστήμιό μας.

Η ομιλία της Άντζελας Ντέιβις θα πραγματοποιούταν σήμερα 1η Απριλίου και στόχος της ήταν να αναδειχθούν όλες οι εξελίξεις στο ζήτημα του ρατσισμού και της κρατικής βίας εναντίον των μαύρων πολιτών, των αυτοχθόνων και των έγχρωμων ανθρώπων, γνωστών επίσης με τη συντομογραφία BIPOC. Μια εκδήλωση – συνδιοργάνωση του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου, του τμήματος Φυλετικών σπουδών, Φύλου και Σεξουαλικότητας, του Κέντρου Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Μαύρων και του Κέντρου Κοινοτικής Δράσης και Διαφορετικότητας.

Η παγκοσμίως καταξιωμένη πολιτική ακτιβίστρια, συγγραφέας και φιλόσοφος θα μιλούσε για θέματα όπως τα αντιρατσιστικά κινήματα, οι ΗΠΑ και τα διεθνή κινήματα αλληλεγγύης και οι επιπτώσεις της αμερικανικής πολιτικής στις κοινότητες των έγχρωμων πολιτών. Ήταν μια απαράμιλλη ευκαιρία για τους σπουδαστές του πανεπιστημίου Μπάτλερ να μάθουν, να ακούσουν και να μιλήσουν για τα πολιτικά δικαιώματα με ένα σύμβολο των αγώνων και μια εξέχουσα προσωπικότητα των κινημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη.

Το προσωπικό και η διοίκηση του Μπάτλερ επικαλέστηκε μια πλειάδα αβάσιμων και χωρίς συνοχή επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει τη ρατσιστική και αυταρχική ακύρωση της εκδήλωσης. Οι πιο χαρακτηριστικές ήταν οι εξής “μη τήρηση των κανονισμών”, “ακατάλληλη χρονική συγκυρία” και “υπερβολικά στρατευμένη εκδήλωση”. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι λόγω κάποιων συγκεχυμένων λαθών η εκδήλωση πρέπει να αναβληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν και η διοίκηση διαβεβαίωσε τον φοιτητικό σύλλογο ότι η εκδήλωση απλά αναβλήθηκε, η ομάδα της Άντζελας Ντέιβις μάς ενημέρωσε ότι από την επικοινωνία της με τις πανεπιστημιακές αρχές κατάλαβαν ότι η ομιλία ακυρώθηκε, το συμβόλαιό τερματίστηκε.

Ως φοιτητές έχουμε διοργανώσει αναρίθμητες εκδηλώσεις χωρίς καμία παραβίαση των κανονισμών. Η απόφαση να ενεργοποιηθούν άγνωστοι μέχρι σήμερα κανονισμοί είναι μια απόπειρα λογοκρισίας της Άντζελας Ντέιβις.  Μια απόπειρα που συνδέεται με την βαθιά ριζωμένη ρατσιστική ιστορία αυτού του πανεπιστημιακού ιδρύματος και της άρνησής του να στηρίξει με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα τους έγχρωμους φοιτητές, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ενασχόληση με την πολιτική. Το Πανεπιστήμιο είναι παραδοσιακά ένα ίδρυμα που διοικείται από λευκούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές ημέρες πριν από την ξεδιάντροπη λογοκρισία της Άντζελας Ντέιβις ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από ‘σιωνιστές’ φοιτητές που ζητούσαν το μποϊκοτάζ της ομιλίας της Ντέιβις, μιας γυναίκας που αντιτίθεται στην παράνομη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Δεν είναι η πρώτη φορά στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος που αυτοί αυτοί οι φοιτητές επιχείρησαν να σιγήσουν και να αποτρέψουν τη διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων στον χώρο του πανεπιστημίου. Αρκετοί από εσάς ίσως θυμούνται τις αποτυχημένες τους προσπάθειες το φθινόπωρο να ακυρώσουν εκδηλώσεις και να βάλουν περιορισμούς σε θέματα για συζήτηση κάνοντας χρήση των αποφάσεων των φοιητητικών συνελεύσεων. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες πίεσης ‘σιωνιστών’ στρέφονται κατά της Άντζελας Ντέιβις και της στάσης υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Με απλά λόγια η διοίκηση του πανεπιστημίου Μπάτλερ προσπαθεί να σιγήσει όλες τις φωνές που εσκεμμένα βρίσκονται στο περιθώριο για να διατηρήσει και να συντηρήσει το υφιστάμενο σύστημα εξουσίας και προνομίων. Μπορεί το Πανεπιστήμιο Μπάτλερ να διατείνεται ότι στηρίζει την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη αλλά οι πράξεις του δείχνουν το αντίθετο.

Ζητούμε από τη διοίκηση να ζητήσει συγνώμη από την Άντζελα Ντέιβις, να ανακαλέσει άμεσα όσα έχει δηλώσει και να στηρίξει την εκδήλωση που ακυρώθηκε”.

Ποια είναι η Άντζελα Ντέιβις

Όσοι δεν γνωρίζουν την Άντζελα Ντέιβις αρκεί να ακούσουν το τραγούδι “Black Angel” των Rolling Stones. Οι στίχοι είναι γραμμένοι για εκείνη, για τη φυλάκιση και παραμονή της υπό κράτηση για έξι μήνες, για την επιμονή της να διατηρεί τα πιστεύω της, για τη δική της μάχη για την ισότητα όλων.

Μια από τις σημαντικότερες ακριβίστριες και ακαδημαϊκούς, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργό μέλος των Μαύρων Πανθήρων και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αμερικής, υπέστη διώξεις από τις αρχές για τη δράση και τις πεποιθήσεις της.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων, για το φεμινισμό, την κριτική θεωρία και δραστηριοποιείται σε έρευνες σχετικά με το σωφρονιστικό καθεστώς της Αμερικής από το 1971. Μέχρι σήμερα έχει ενεργή συμμετοχή σε δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό. Η θεματολογία της κινούνταν πάντα γύρω από τα ζητήματα της σύγχρονης δουλείας, το φεμινισμό και το ρατσισμό. Το 2017 η Άντζελα Ντέιβις βρέθηκε στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς, ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης με θέμα “Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας”.




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα