ΑΘΗΝΑ
04:39
|
22.05.2024
Τηλεδιάσκεψη στο φόντο της κρίσης που προκάλεσαν οι ΗΠΑ το 2018 γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ετοιμάζει η ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεδιάσκεψη της μικτής Επιτροπής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA / ΚΟΣΔ) διοργανώνει αύριο η ΕΕ σε μία προσπάθεια να συζητηθεί “η προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ” στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι θα προεδρεύσει εκ μέρους του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πολιτικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μάρα και πως θα συμμετάσχουν αντίστοιχα εκπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και του Ιράν” αλλά όχι των ΗΠΑ.

“Οι συμμετέχοντας θα συζητήσουν την προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ στην JCPOA (ΚΟΣΔ – Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015) και τον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές” διευκρίνισε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ συντονίζει τις εργασίες της μικτής επιτροπής του ΚΟΣΔ ελπίζοντας να συγκεντρώσει σύντομα όλους τους παράγοντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία αλλά υπό τον όρο η Τεχεράνη να επιστρέψει πρώτα στον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, από τις οποίες άρχισε να αποδεσμεύεται ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεί εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να επιστρέψει πλήρως στη συμφωνία του 2015 υπό την προϋπόθεση άρσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, καθώς οι ΗΠΑ ήταν αυτές που αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα