ΑΘΗΝΑ
23:53
|
17.05.2024
Καταδικάστηκαν κι άλλα έξι ηγετικά στελέχη του κινήματος πολιτικής ανυπακοής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι κι άλλοι έξι πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε παράνομες συναθροίσεις μετά από μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων που επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο κίνημα εκδημοκρατισμού.

Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ένας 82χρονος, καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του 2019. Και οι επτά δήλωσαν αθώοι ενώπιον του δικαστηρίου και τώρα κινδυνεύουν με φυλάκιση. Ειδικότερα, ένοχοι κρίθηκαν ο 82χρονος ιδρυτής του Δημοκρατικού κόμματος, Μάρτιν Λι, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι, οι πρώην βουλεύτριες, Μάργκαρετ Εν τζι και Σίντ Χο, ο δικηγόρος Άλμπερτ Χο και οι βετεράνοι πολιτικοί Λι Σέουκ-Γιαν και Λουνγκ Κουόκ-Χουνγκ.

Η υπόθεση αφορά τις μαζικές διαδηλώσεις της 12ης και 18ης Αυγούστου του 2019, κατά την οποία μία λαοθάλασσα 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά της τοπικής ηγεσίας και του Πεκίνου, αψηφώντας τις αστυνομικές αρχές.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Κίνα ενέκρινε πακέτο μεταρρυθμίσεων για το εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επί της ουσίας καταργεί την απευθείας εκλογή των βουλευτών από το εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με τις αλλαγές, ο συνολικός αριθμός των εδρών θα ανέβει σε 90 αλλά μόλις οι 20 θα προκύπτουν από την ψήφο του λαού. Μέχρι τώρα, το νομοθετικό συμβούλιο όπως ονομάζεται είχε 70 βουλευτές με τους 35 εξ αυτών να εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα άλλοι 30 βουλευτές θα βγαίνουν από τους υποψήφιους που θα εγκρίνει ουσιαστικά μια επιτροπή φίλα προσκείμενη στην Κίνα ώστε να διασφαλίσει όπως λέει τη συμμετοχή πατριωτών στη βουλή.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε κατά της υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετη με τον πλουραλισμό και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η ποινή της ομάδας των “επτά” θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Η ομάδα υπεράσπισης των επτά κατηγορούμενων υποστήριξε πως το δικαίωμα της συνάθροισης προστατεύεται από το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ. Τόνισαν επίσης πως οι αρχές είχαν δώσει την έγκρισή τους για τη διαδήλωση, η οποία εξελίχθηκε στην πορεία σε μαζικό κίνημα.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο μια μικρή ομάδα υποστηρικτών των κατηγορουμένων πραγματοποίησε διαδήλωση με συνθήματα κατά της “πολιτικής δίωξης” των επτά.  

Ο βετεράνος πολιτικός Λι Σέουκ-Γιαν έχει μπροστά του ακόμα τρεις δικές φέτος με διαφορετικές αλλά παρόμοιες κατηγορίες, για τη διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένων συνελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2020 για την επέτειο της Τιενανμέν. “Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο να πάω στη φυλακή”, είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το κίνημα ζητούσε και ζητά ριζικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της δημοκρατίας, καθώς τα αιτήματά του διευρύνθηκαν κατά πολύ από το αρχικό, δηλαδή από την οριστική απόσυρση νομοσχεδίου για έκδοση υπόπτων -δυνητικά και αντιφρονούντων- στην Κίνα. 

Ποιος είναι ο Τζίμι Λάι

Ο Τζίμι Λάι είναι ένας από τους πιο παλιούς, σταθερούς και λαοπρόβλητους υποστηρικτές του κινήματος υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Χονγκ Κονγκ. Σε βάρος του έχουν ασκηθεί κι άλλες διώξεις για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Η περιουσία του εκτιμάται στα ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της βιομηχανίας έτοιμων ενδυμάτων και στη συνέχεια πέρασε στον κόσμο των μίντια ιδρύοντας τον όμιλο Next Digital. Ο όμιλος του Τζίμι Λάι εκδίδει την ταμπλόιντ εφημερίδα Apple Daily, η οποία αντιπολιτεύεται σταθερά την τοπική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας.

Στο Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζεται ως “ήρωας” και υπερασπιστής της δημοκρατία αλλά στην ενδοχώρα της Κίνας θεωρείται προδότης και απειλή της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Σε συνέντευξή του στο BBC πριν από τη σύλληψή του στις αρχές του Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει τις συλλήψεις του Τζίμι Λάι και των υπόλοιπων έξι μελών του κινήματος ανυπακοής του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα