ΑΘΗΝΑ
04:46
|
20.04.2024
Ψηφίστηκε η διάταξη που προβλέπει τον υποχρεωτικό διαγωνιστικό έλεγχο για τον κορονοϊό σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νόμιμες κρίθηκαν με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι διαδικασίες για την προμήθεια των self test.

Το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου προχώρησε σε έλεγχο των συμβάσεων πέντε εταιρειών που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα είναι νόμιμα και η διάθεση των self test μπορεί να πραγματοποιηθεί.

“Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχομένων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS- CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης, κατά τα αναφερόμενα ειδικότερα στο σκεπτικό της παρούσης” αναφέρεται στην δεκαεπτασέλιδη απόφαση του Δικαστηρίου.

Eν τω μεταξύ, ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει τον υποχρεωτικό διαγωνιστικό έλεγχο για τον κορονοϊό σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Οι εργοδότες, οι, κατά περίπτωση, νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τα αρμόδια όργανα των ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., τα αρμόδια όργανα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι απασχολούμενοι, ευθύνονται για την τήρηση της υποχρέωσης.

Eπιπλέον, κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 self tests δωρεάν τον μήνα -ένα την εβδομάδα- προκειμένου να διαπιστώνει μόνος τουαν είναι θετικός στον κορονοϊό. Οι πολίτες θα τα προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία, ενώ στην περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον, θα πρέπει να το πληρώσουν, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή τους.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα διάθεσης των τεστ στα φαρμακεία αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ενεργούς πολίτες ηλικίας έως 67 ετών, όπως και στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, δύο είναι οι εταιρείες, οι οποίες προκρίθηκαν για την προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πρόκειται για μία κινεζική και μία ελβετική. Η παραλαβή αναμένεται να γίνει το αργότερο στις 5 Απριλίου, ενώ τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή το σχετικό πρόγραμμα του self testing.

Στην κυβέρνηση υποβλήθηκαν προσφορές από 31 εταιρείες με τις τιμές αγοράς να κυμαίνονται από 2,29 μέχρι 4 ευρώ για το καθένα. Έτσι, το κόστος για τα 9,5 εκατομμύρια τεστ υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 30,1 εκατομμύρια ευρώ.


Πώς θα τα κάνουμε μόνοι μας

Tον τρόπο που θα διενεργεί ο πολίτης μόνος του τα self test περιέγραψε ο εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Κώστας Μαριάκης στην ΕΡΤ.

Τα τεστ είναι δύο ειδών όπως είπε ο Κώστας Μαριάκης Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, το ένα είναι ρινικό και το άλλο είναι τεστ σάλιου. Το πρώτο περιλαμβάνει μπατονέτα – στυλεό, τη δοκιμαστική πλακέτα όπου θα τοποθετηθεί το επίχρισμα, το φιαλίδιο με το υγρό και το σακουλάκι απόρριψης.

Με καθαρά χέρια:

  • Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και παίρνοντας ανάσα από το στόμα.
  • Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο και τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και το αφήνουμε για 15’ περιστρέφοντάς το για να φύγει ό,τι υπάρχει μέσα στο υγρό.
  • Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι.
  • Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.
  • Έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.
  • Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται με δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα