Σε σενάρια ενός «πολέμου με τη Ρωσία» με επίκεντρο τα Βαλκάνια, τη χερσόνησο της Κριμαίας και την Ουκρανία βασίζονται οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ Defender Europe 2021, σύμφωνα με τον Αλεξέι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο συν τοις άλλοις εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην τριμερή ομάδα επαφής για το Ντονμπάς (σ.σ. Ανατολική Ουκρανία) δήλωσε στο UKRLife.TV ότι «κανείς τίποτε δεν κρύβει, αυτές οι πληροφορίες είναι από δημόσιες πηγές» και οι ασκήσεις, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία, αναμένεται να κορυφωθούν το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου.
Μιλώντας σε άψογα ρωσικά, που είναι άλλωστε μητρική γλώσσα για το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής ηγεσίας, ο Α. Αρεστόβιτς υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της «υπεράσπισης της Ευρώπης» έχουν διαμορφωθεί πλέον παγκοσμίως δύο στρατόπεδα, που διεξάγουν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο (Παγωμένο Πόλεμο, κατά την ορολογία του ιδίου). Από τη μια οι «δημοκρατίες», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, και από την άλλη τα «αυταρχικά κράτη Ρωσία, Κίνα και Ιράν».
Οι δηλώσεις του Ουκρανού προεδρικού συμβούλου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από επιθετικού και φιλοπόλεμου χαρακτήρα δηλώσεις πολλών άλλων αξιωματούχων της Ουκρανίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για την ανάγκη άμυνας έναντι ενός μεγάλου «εχθρού», όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία μόλις χθες ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Κραφτσούκ. Πολλοί αξιωματούχοι, βέβαια, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Ζελένσκι, προχωρούν ακόμη περισσότερο, υποσχόμενοι στο ουκρανικό εκλογικό σώμα ανακατάληψη της Κριμαίας και εκπονώντας σχέδια για την εκ νέου απόκτηση του ελέγχου των δύο Λαϊκών, λεγόμενων, Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, οι οποίες έχουν de facto αποσχιστεί από την υπόλοιπη Ουκρανία το 2014, μετά τη βίαιη ανατροπή του τότε εκλεγμένου προέδρου της, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.
Παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται μετακινήσεις ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας και από τις δύο πλευρές, η Μόσχα έχει καλέσει το Κίεβο να επιδείξει σύνεση και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία, επιμένοντας ότι ρωσικές δυνάμεις δεν δρουν εντός ουκρανικού εδάφους, αλλά και ότι η Κριμαία έχει οριστικά, και μέσω σαρωτικού Δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα άνω του 90%, καταστεί έδαφος της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «άλλη μια επινόηση της σειράς» τα περί υποτιθέμενης επικείμενης σύρραξης Ρωσίας και Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε σύγκρουση με την ουκρανική πλευρά, πολύ περισσότερο πολεμικής, αλλά και ότι ο υπάρχων εμφύλιος στην Ανατολική Ουκρανία διεξάγεται μεταξύ πολιτών της Ουκρανίας και η Ρωσία δεν είναι μέρος της.