ΑΘΗΝΑ
20:32
|
19.04.2024
Τα πασχαλινά αυγά ανάγονται σε σύμβολο αντίστασης κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έχει αιματοκυλήσει την Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τέλος στη δικτατορία», «Σώστε την Μιανμάρ», «Πρέπει να κερδίσουμε», «Διώξτε τον MAH» (Min Aung Hlaing, ηγέτης της χούντας) «Spring Revolution» και άλλα πολλά συνθήματα εμφανίστηκαν πάνω σε… πασχαλινά αυγά στη Μιανμάρ, και κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το δημιουργικό κίνημα των πασχαλινών αυγών, που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #EasterEgg Strike, αποτελεί ακόμη μία πράξη αντίστασης των πολιτών της βουδιστικής, κατά κύριο λόγο, Μιανμάρ, οι οποίοι από την 1η Φεβρουαρίου (ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος) βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους ζητώντας την επιστροφή της εκλεγμένης ηγέτιδας Αουνγκ Σαν Σου Κίι στην εξουσία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε  που ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP). «Οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη Βιρμανία συνεχίζουν να μάχονται για το τέλος της δικτατορίας, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η ομάδα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επιπλέον, 2.658 άτομα έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών και ενός άνδρα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μίλησαν στο CNN  την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τις δολοφονίες, οι πολίτες της Μιανμάρ συνεχίζουν να διαδηλώνουν καθημερινά σε μεγάλες και μικρές πόλεις, απορρίπτοντας την επιστροφή της στρατιωτικής κυριαρχίας μετά από μια δεκαετία αργών βημάτων προς τη δημοκρατία. Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις με κεριά, εις μνήμη των θυμάτων της χούντας και νωρίς την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και σε άλλες πόλεις, μέχρι που οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν ξανά τις συγκεντρώσεις. 

Διακοπή του διαδικτύου και ελεγχόμενη ενημέρωση

Τη δική του εκστρατεία διεξάγει ο στρατός για τον έλεγχο πληροφοριών και την φίμωση των φωνών που αντιδρούν στο στρατιωτικό καθεστώς. Οι πάροχοι διαδικτύου διατάχθηκαν, σύμφωνα με το Reuters, να διακόψουν την ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση στη χώρα, στερώντας την πρόσβαση από το διαδίκτυο στους περισσότερους πολίτες.

Οι αρχές εξέδωσαν, επίσης, ένταλμα σύλληψης για περίπου 40 διάσημα πρόσωπα (τραγουδιστές, μοντέλα, influencers) που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους με το στρατιωτικό καθεστώς, επικαλούμενες νόμο για την υποκίνηση σε διαφωνία και την παραπληροφόρηση ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις. Σε φυλάκιση τριών ετών θα καταδικαστεί όποιος κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το βραδινό δελτίο ειδήσεων των κρατικών μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Δεν έκανα τίποτα κακό ή ανήθικο. Στάθηκα από την πλευρά της αλήθειας. Ακολούθησα το μονοπάτι που πιστεύω. Μεταξύ του καλού και του κακού, διάλεξα το καλό» είπε στο Reuters  ένας εκ των κατηγορουμένων, ο blogger Thurein Hlaing Win, που ανέφερε πως απέδρασε σοκαρισμένος όταν είδε τον εαυτό του να κατονομάζεται ως εγκληματίας στην τηλεόραση. «Αν τιμωρηθώ για αυτό, η συνείδησή μου είναι καθαρή. Οι πεποιθήσεις μου δεν θα αλλάξουν. Όλοι γνωρίζουν την αλήθεια» σημείωσε.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία σε πραξικόπημα του 1962 και άρχισε να αποσύρεται από την πολιτική σκηνή πριν από μια δεκαετία, απελευθερώνοντας την Σαν Σου Κίι από χρόνιο κατ ‘οίκον περιορισμό και επιτρέποντας τις εκλογές όπου το κόμμα της σάρωσε το 2015. Η στρατιωτική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Σαν Σου Κίι έπρεπε να ανατραπεί, καθώς η νίκη της στις εκλογές του Νοεμβρίου ήταν προϊόν εκλογικής νοθείας, ισχυρισμός που η εκλογική επιτροπή απέρριψε.

Το πραξικόπημα έχει επίσης προκαλέσει συγκρούσεις με δυνάμεις εθνοτικών μειονοτήτων που αναζητούν αυτονομία και έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι το κόμμα της Σαν Σου Κίι έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή δημοκρατία, κύριο αίτημα για τις μειονοτικές ομάδες.

Η Εθνική Ένωση της Κάρεν, η οποία υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός το 2012, είδε τις πρώτες στρατιωτικές αεροπορικές επιθέσεις στις δυνάμεις της σε περισσότερα από 20 χρόνια και λέει ότι πρέπει να αγωνιστεί για να αμυνθεί απέναντι στην κυβερνητική επίθεση. Η ομάδα ανέφερε ότι περισσότεροι από 12.000 χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στην  Ταϊλάνδη και την Ινδία, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα