ΑΘΗΝΑ
14:31
|
23.04.2024
Την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας εκφράζει η Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας εκφράζει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», σημειώνει. «Η Ιορδανία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας σε μια ταραχώδη περιοχή και ισχυρός συνεργάτης της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση τη στενή μας συνεργασία με τους Ιορδανούς φίλους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Ο πρίγκιπας Χάμζα επικοινώνησε με ξένες υπηρεσίες για αποσταθεροποίηση της χώρας

Ο πρίγκιπας Χάμζα και δύο αξιωματούχοι φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει επαφές με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για την αποσταθεροποίηση της χώρας, δηλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την Κυριακή.

«Οι έρευνες διαπίστωσαν ξένες παρεμβάσεις και επαφές και με ξένα μέρη, με στόχο να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Ιορδανίας μας», ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών της χώρας, αφού έρευνες βρήκαν πως οι αξιωματούχοι ήχαν επαφές με ανώνυμες υπηρεσίες από ξένα κράτη.

Πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας: «Κακοήθης συκοφαντία» οι κατηγορίες σε βάρος του πρίγκιπα Χάμζα

Η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά της Ιορδανίας υπερασπίστηκε σήμερα τον γιο της, τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο Χάμζα μπιν Χουσέιν, κατά των κατηγοριών σε βάρος του ότι διέπραξε ενέργειες που στόχευαν «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στο βασίλειο.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε τον πρίγκιπα χθες και τον προειδοποίησε για δραστηριότητες που άνθρωποι με γνώση του θέματος λένε ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας, την ώρα που σημαντικές προσωπικότητες της χώρας συνελήφθησαν.

Οι γειτονικές χώρες της Ιορδανίας και οι σύμμαχοί της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον βασιλιά Αμπντάλα για τα μέτρα ασφαλείας στο βασίλειο, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε, σε ένα βίντεο, ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση και του ζητήθηκε να μείνει στο σπίτι και να μην επικοινωνήσει με κανέναν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασίλισσα Νουρ, η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν, διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία».

«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter.

«Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της Αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Στο Βελιγράδι, αύριο, ο Ν. Δένδιας

Στο Βελιγράδι θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 5 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς (Nicola Selaković) και αμέσως μετά θα συμμετάσχει στην πρώτη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον Σέρβο ομόλογό του θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Επίσης, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να γίνουν δηλώσεις στους δημοσιοφράφους.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός, διαδοχικά, από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Aleksandar Vučić), τον πρόεδρο της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς (Ivica Dačić) και τον πατριάρχη των Σέρβων, μακαριώτατο Πορφύριο Α’.

Στο επίκεντρο των διμερών επαφών αναμένεται να βρεθεί η στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, σε εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Επίσης, θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας αναμένεται να εξεταστούν οι προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας με έμφαση σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα