ΑΘΗΝΑ
20:37
|
26.04.2024
Το Εθνικό Θέατρο παραμένει ανοιχτό: Ημέρα Δεύτερη - Τριήμερες εκδηλώσεις και ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο για συμπαράσταση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το Παρίσι, η Αθήνα. Το Εθνικό Θέατρο τελεί από την Παρασκευή (2/4) το πρωί υπό συμβολική “ανάληψη” με αίτημα το άνοιγμά του. Η ομάδα “Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία” , μια κίνηση καλλιτεχνών (ηθοποιών, σκηνοθετών, χορευτών , τεχνικών κ.ά.) βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της “αναλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο για τρεις ημέρες” και δεν το καταλαμβάνει.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης και συμμετοχής προς όλο τον κόσμο προκειμένου μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τον διάλογο να αναζητηθούν λύσεις για το άνοιγμα των θεατρικών σκηνών που παραμένουν κλειστές εδώ κι έναν χρόνο, να ανοίξουν τα χαρτιά για τις καταγγελίες κακοποιητικών συμπεριφορών στον χώρο του θεάτρου αλλά και να γίνει συζήτηση για την υποεκπροσώπωση των γυναικών.

Η ομάδα “Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία” καλεί όλο τον κόσμο στο Εθνικό Θέατρο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Κοσμοδρόμιου”, την Παρασκευή η αστυνομική παρουσία έξω από το Εθνικό Θέατρο παρέμενε διακριτική, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού δεσμεύτηκε να μην ζητήσει εισβολή της αστυνομίας. Όσα άτομα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δήλωσαν πως θα περιφρουρήσουν την “ανάληψη” και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Δ.Σ., με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο Εθνικό Θέατρο για να δείξει τη συμπαράστασή του στην εν λόγω κίνηση μετέβη το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και ηθοποιός, Κλέων Γρηγοριάδης, που δήλωσε πως θα παραμείνει στο πλευρό των ηθοποιών του Εθνικού γιατί πέρα από ηθοποιός, πολιτικά, το κόμμα του αντιλαμβάνεται την στήριξη των κοινωνικών αγώνων ως απαραίτητη προϋπόθεση δημοκρατίας.

Η Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία ζήτησε να συναντηθεί με τη νέα προσωρινή διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια (μετά την παραίτηση-απομάκρυνση του Δημήτρη Λιγνάδη) από την οποία ζητά:

  • Πρόσβαση στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου, για να γίνουν οι συζητήσεις με σωστούς υγειονομικούς όρους και 
  • πρόσβαση στις τουαλέτες (ώστε να γίνουν και οι εκδηλώσεις του τριημέρου που ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου). 

    Έγκυρες πηγές μάς μεταφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την κ. Κύργια να μην δείχνει πρόθυμη να ικανοποιήσει τα δύο αυτά αιτήματα της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται, το “Κοσμοδρόμιο” παραμένει σε ανοικτή επικοινωνία με την Αφανή Συμμετοχική Εταιρεία για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Τριήμερες εκδηλώσεις

Η ομάδα “Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία”, η οποία επιθυμεί να μη δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της καθώς αυτό που προέχει είναι ο σκοπός για το μέλλον του ελληνικού θεάτρου, έχει επίσης προγραμματίσει ένα τριήμερο με εκδηλώσεις.

Ολόκληρο το πρόγραμμα:

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία ανάληψης του Εθνικού Θεάτρου:

Ανάληψη Εθνικού Θεάτρου, 2-5 Απριλίου 2021

Το Εθνικό Θέατρο αναλαμβάνεται. Το εθνικό θέατρο ανοίγει. Αναλαμβάνουμε το Εθνικό Θέατρο για τρεις μέρες και τοποθετούμε τον δημόσιο διάλογο για το Νέο Θέατρο εκεί που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να ακούγεται κατεξοχήν ο λόγος των πολλών, ο λόγος της ετερότητας, ο λόγος μας: στην Κεντρική Σκηνή. Δεν υπάρχει άλλωστε καταλληλότερος χώρος για αυτήν την συζήτηση,  λειτουργικά και συμβολικά,  από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Προσκαλούμε όλη την θεατρική κοινότητα της Αθήνας, κοινό και δημιουργούς,  να συμμετάσχουν στις δράσεις και τις συζητήσεις  που προγραμματίζουμε για τις επόμενες τρεις μέρες.

Ελπίζοντας πως η δράση μας  θα αποτελέσει μόνο την αφετηρία μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων. Πάνω από ένα χρόνο τα θέατρα παραμένουν σφραγισμένα και η κυβερνητική απροθυμία και ανικανότητα αφήνουν απροστάτευτη τη θεατρική δημιουργία.

Δύο μήνες μετά την προσωρινή αλλαγή  καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο μετά από ένα κύμα καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να πάρει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Οι μόνες αφανείς διαδικασίες που εγκρίνουμε είναι οι δημόσιες και συμμετοχικές. Γι’ αυτό εμείς παίρνουμε την ευθύνη,  αναλαμβάνουμε τον χώρο και τον χρόνο.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων στο θέατρο, το κίνημα καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, η υποτίμηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και η συλλογική προετοιμασία μας για την επόμενη μέρα, είναι τα πρώτα αυτονόητα θέματα που η θεατρική κοινότητα επείγεται να συζητήσει.

Λίγο πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία προτείνει ένα Ανοιχτό Εθνικό Θέατρο: χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβάνοντας όλο το εύρος των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Ελάτε, λοιπόν, να μιλήσουμε. Ελάτε να ξανασυστηθούμε. Γιατί θέατρο δεν σήμαινε ποτέ τίποτα άλλο παρά συζητώ.

Δελτίο ΤύπουΑνάληψη Εθνικού Θεάτρου 2-5 Απριλίου 2021Το Εθνικό Θέατρο αναλαμβάνεται.Το εθνικό θέατρο…

Posted by Afanis Symmetochiki Etaireia on Friday, April 2, 2021

Το Εθνικό Θέατρο παραμένει ανοιχτό: Ημέρα Δεύτερη

Πολύωρες συζητήσεις με θέμα την υποεκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων στον πολιτισμό, την σεξουαλική παρενόχληση και τις κακοποιητικές συμπεριφορές πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στον χώρο του Εθνικού Θεάτρου κατά την δεύτερη ημέρα της αναληψης, με την πρωτοβουλία να δηλώνει πως ανέκυψε έντονη η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου. «Αύριο, τελευταία ημέρα της ανάληψης, συνεχίζουμε μιλώντας για την επόμενη μέρα και τις εργασιακές συνθήκες» δηλώνει η πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο από τις συζητήσεις των δύο πρώτων ημερών της ανάληψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα