ΑΘΗΝΑ
16:41
|
25.04.2024
Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών στηρίζει την αναληψη του Εθνικού Θεάτρου και τον αγώνα για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες με όρους αξιοπρέπειας και συμπερίληψης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εμείς, οι ανάπηροι καλλιτέχνες στεκόμαστε στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών στον αγώνα που δίνουμε για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες από την κυβέρνηση, με όρους αξιοπρέπειας και συμπερίληψης. Χαιρετίζουμε την Ανάληψη του Εθνικού Θεάτρου από την Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία» δηλώνει η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών.

«Δηλώνουμε την αντίδρασή μας στην απαξίωση των εργαζόμενων του πολιτισμού και στην απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται και προσφέρουν στον χώρο αυτό, συμπεριλαμβανομένων και των ανάπηρων καλλιτεχνών και όσων ανήκουν στις “ευπαθείς ομάδες”. Υπενθυμίζουμε ότι η άρση του αναχρονιστικού όρου περί αρτιμέλειας σε προεδρικά διατάγματα δεν συνιστά ουσιαστική πρόσβαση των αναπήρων στις θεατρικές σπουδές, δίχως την ουσιαστική αναδόμηση του εκπαιδευτικού πλαισίου για την ένταξη των ανάπηρων σπουδαστών και την ανάλογη τροποποίηση των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαλείων ισότιμης πρόσβασης» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες/-ιδες.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου:

Αθήνα, 3 Απριλίου 2021

Δελτίο τύπου

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Εμείς, οι ανάπηροι καλλιτέχνες στεκόμαστε στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών στον αγώνα που δίνουμε για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες από την κυβέρνηση, με όρους αξιοπρέπειας και συμπερίληψης. Χαιρετίζουμε την Ανάληψη του Εθνικού Θεάτρου από την Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία και:

Δηλώνουμε την αντίδρασή μας στην απαξίωση των εργαζόμενων του πολιτισμού και στην απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται και προσφέρουν στον χώρο αυτό, συμπεριλαμβανομένων και των ανάπηρων καλλιτεχνών και όσων ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες».

Δηλώνουμε πως καταδικάζουμε τη διαρκή μισαναπηρική απαξίωση των ανάπηρων καλλιτεχνών και τη στρατηγική απομάκρυνσης και παρεμπόδισής τους να εργάζονται και να εκπαιδεύονται στις τέχνες του πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η άρση του αναχρονιστικού όρου περί αρτιμέλειας σε προεδρικά διατάγματα δεν συνιστά ουσιαστική πρόσβαση των αναπήρων στις θεατρικές σπουδές, δίχως την ουσιαστική αναδόμηση του εκπαιδευτικού πλαισίου για την ένταξη των ανάπηρων σπουδαστών και την ανάλογη τροποποίηση των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαλείων ισότιμης πρόσβασης (όπως διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, βιβλία σε γραφή Braille για τους τυφλούς σπουδαστές κ.α.).

Αξιώνουμε την εφαρμογή ποσόστωσης για τους ανάπηρους/ες σπουδάστριες/ες, ώστε να αναγνωριστεί έμπρακτα ο διαχρονικός και ρατσιστικός αποκλεισμός και να διασφαλιστεί η εισαγωγή των αναπήρων στη σχολή.

Αξιώνουμε τη συνυπευθυνότητα των μη αναπήρων καλλιτεχνών απέναντι σε κάθε φαινόμενο μισαναπηρισμού που συναντάμε στις καθημερινές πράξεις των σωματικά ικανών οι οποίες εμφανίζονται είτε ως προκατάληψη, είτε ως εκδήλωση εχθρικών κοινωνικών συμπεριφορών και οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στον διαχωρισμό των αναπήρων σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Δηλώνουμε την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής μας στα καλλιτεχνικά σωματεία και συλλόγους που αφορούν την τέχνη μας (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σκηνοθετών, Χορευτών-Χορογράφων, Σεναριογράφων, Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κ.α.) και για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση χρηματοδότησή τους από το κράτος για τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας για όλα τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα μέλη τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή μας σε αυτά.

Επισημαίνουμε ότι για τους καλλιτέχνες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως έχουν οριστεί από τη διεθνή και εγχώρια ιατρική κοινότητα ως ομάδες υψηλού κινδύνου, ο αποκλεισμός τους θα συνεχίσει να υφίσταται ωσότου δοθεί οριστική λύση αντιμετώπισης της πανδημίας από την COVID-19, πράγμα που καθιστά αβέβαιο το χρονικό διάστημα του αποκλεισμού τους. Κατά συνέπεια ορίζουμε ως «σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων», την επιστροφή των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό με τη διασφάλιση των προ πανδημίας συνθηκών εργασίας, αντιστοίχως και των πολιτιστικών χώρων (χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης, πλήρης λειτουργία όλων των χώρων).

Οι ζωές των αναπήρων καλλιτεχνών μετράνε.

“Ο/η πραγματικός καλλιτέχνης, ανάπηρος ή μη, δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτός/η που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάσει”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα