ΑΘΗΝΑ
02:42
|
19.05.2024
O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρμεντ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από τις πρώτες διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινούν αύριο στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου έχει την έδρα της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεια (ΙΑΕΑ) οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν με στόχο την πλήρη συμμετοχή των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η τύχη της οποίας υπονομεύτηκε από την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το Μάιο του 2018 επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγήθηκε, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, η τηλεδιάσκεψη ανώτερων διπλωματών από τις άλλες χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (Ρωσία,Κίνα, Βρετανία,Γαλλία,Γερμανία) κατά την οποία δρομολογήθηκε η αυριανή έμμεση διαπραγμάτευση.

Ο Τόμας Κάντριμαν, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταξύ 2011-2017 και αργότερα εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για τον Έλεγχο των Όπλων και την Διεθνή Ασφάλεια, μιλώντας σήμερα στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post κλήθηκε να απαντήσει γιατί οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν είναι έμμεσες.

Όπως είπε “υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δύο χώρες δεν μπορούν να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση”. Απέδωσε την αιτία όχι στην πλευρά των ΗΠΑ “αλλά στην ιρανική πλευρά λόγω της δικής τους σύνθετης πολιτικής κατάστασή”. Πρόσθεσε πως σε γενικές γραμμές η μέθοδος της έμμεσης διαπραγμάτευσης δεν είναι ασυνήθιστο εργαλείο διπλωματίας.

Προέβλεψε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επεξεργασία ενός “οδικού χάρτη” είτε ταυτόχρονων ή συντονισμένων βημάτων που θα πρέπει να κάνει έκαστη πλευρά “για μία συγκεκριμένη περίοδο”.

Συνέστησε προσοχή και εμμέσως επιφυλάξεις για τυχόν θεαματικά αποτελέσματα επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει και άλλες προτεραιότητες και όχι μόνο το Ιράν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία όλο το επιτελείο ανώτερων αξιωματούχων του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και πως χρειάζεται τη συναίνεση του κογκρέσου για να περάσει νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας, την κλιματική αλλαγή, τις υποδομές. “Θέλει να ακούσει διάφορες φωνές συμπεριλαμβανόμενων εκείνων στο Κογκρέσο που διαφωνούν με την κυβέρνηση, τους φίλους μας στη Μέση Ανατολή που είναι γείτονες του Ιράν” πρόσθεσε ο Κάντριμαν.

Σε ερώτηση εάν η αρχική απαίτηση των ΗΠΑ για πλήρη συμμόρφωση του Ιράν πριν πράξουν ανάλογα οι ΗΠΑ” συνιστά υπαναχώρηση μπροστά στην επικείμενη έμμεση διαπραγμάτευση στη Βιέννη ο Κάντριμαν απάντησε ότι δεν είναι υποχώρηση “αλλά ρεαλισμός και για τις δύο χώρες”.

Ποιος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αναφέρεται ότι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ.

Special Envoy for Iran Rob Malley speaks to VOA, March 17, 2021. (Voice of America)

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρμτεντ, Νεντ Πράις συνέστησε υπομονή προβλέποντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα αποδώσουν γρήγορα αποτελέσματα. “Δεν υποτιμούμε την κλίμακα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας. Είναι οι πρώτες μέρες. Δεν περιμένουμε νωρίς ή άμεσο αποτέλεσμα σε αυτές τις συζητήσεις…Αναμένουμε πως θα είναι δύσκολες”.

O επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας

Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Σαγίντ Αμπάς Αρακτσί.

Ο Αρακτσί έφθασε απόψε στη Βιέννη δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).

Μιλώντας την Κυριακή σε ιρανικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι σκοπός των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ θα είναι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Απέρριψε δε το ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ , τουλάχιστον στο παρόν στάδιο (και ενώ απομένουν περίπου δύο μήνες μέχρι τις ιρανικές προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη).

Araqchi in Austria for JCPOA Joint Commission session
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα