ΑΘΗΝΑ
22:22
|
18.05.2024
Λίγο πριν τις δηλώσεις Ερντογάν ανακοινώθηκε η σύλληψη τουλάχιστον 10 ε.α. ναυάρχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «πολιτικό πραξικόπημα» κατηγόρησε τους 104 απόστρατους ναυάρχους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή με την επιστολή τους επικρίνουν, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», και ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην ‘Αγκυρα. Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη, υποστηρίζοντας:

Θεωρούμε τα κέρδη της Συνθήκης του Μοντρέ σημαντικά και θα συνεχίσουμε την δέσμευση μας σε αυτή τη Συνθήκη μέχρι να βρούμε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο.

Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι ένα έργο που θα ενισχύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον Βόσπορο.

Αυτοί που αντιδρούν σε αυτό το έργο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ατατούρκ και της Δημοκρατίας μας.

Δεν μπορούμε να το αποκαλούμε αυτό ελευθερία έκφρασης. Η ελευθερία έκφρασης δεν περιλαμβάνει προτάσεις που απειλούν την εκλεγμένη κυβέρνηση…

Και συνέχισε απειλητικά:

Θα δείξουμε τα όρια τους σε αυτούς που απειλούν το Έθνος μας και την κυβέρνηση μας.

Δεν είδαμε κάποιους από τους απόστρατους Ναυάρχους που υπέγραψαν την διακήρυξη να στέκονται στο πλευρό του Έθνους μας εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος της οργάνωσης FETO .

Νωρίτερα συνελήφθηκσαν δέκα εκ των 104 ε.α. ναυάρχων που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή επικρίνοντας το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλώντας τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Άλλοι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ, καταδίκασαν την ανοικτή επιστολή των ναυάρχων,θεωρώντας πως αποτελεί “απευθείας πρόκληση” σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα