ΑΘΗΝΑ
10:33
|
19.04.2024
Συμφώνησαν σε τακτικές συναντήσεις με επίκεντρο τη συνεργασία σε Ενέργεια, μεταφορές,ασφάλεια και μεταναστευτικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θερμό και ιδιαίτερα φιλικό κλίμα επικράτησε σήμερα στην πρώτη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου στο Βελιγράδι.

Οι υπουργοί Νίκολα Σελάκοβιτς, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης αντίστοιχα εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η Ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν να συναντιώνται τακτικά δίνοντας το επόμενο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τρεις υπουργοί επισήμαναν τη σημασία της συνεργασίας στα Βαλκάνια και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις παραβατικότητας στη Μεσόγειο και το Διεθνές Δίκαιο “να αποτελέσει τον γνώμονα για την επίλυση όλων των ζητημάτων”.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η περιοχή θα πρέπει να γίνει “θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων”.

Δίνοντας βαρύτατα στην επικείμενη πραγματοποίηση των άτυπων πενταμερών συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί “χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Image

Στο ζέον (για τη Σερβία) ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στο πλαίσιο διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, έχει προγραμματίσει συνάντηση στο κτίριο της σερβικής Εθνοσυνέλευσης με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα